Новини

Християнската вяра е полезна за здравето

Но фаталистите живеят по-нездравословно, не се грижат за себе си

Вярата е полезна за здравето.
Християнската вяра е полезна за здравето.
Днес е Възкресение Христово и какво по-подходящо време от този празник да поговорим за хистиянската вяра и нейните ползи.

Освен че духовно ни подпомага и изивисява, тя е полезна и за здравето. До този извод стигат не само духовниците, но и сериозните учени. Придържането към общочовешките ценности, засиленото чувства на надежда, оптимизъм, отварянето на очите към вътрешното богатство на всяка личност формират позитивно мислене, а то има благотворен ефект върху здравето, твърдят експерти въз основа на данни от 1200 изследвания и 400 доклада.
Д-р Алекс Бън и д-р Дейвид Рандал от сдружение „Christian Medical Fellowship“ установяват, че редовните богомолци се радват на 14 години по-дълъг живот от тези, които не посещеват църква. Обяснението е просто: религията създава такава психо-емоционална настройка, която дава душевни сили за преодоляване на трудностите в живота. Вярващите приемат пречките само като изпитание, утеха в Бог и в резултат много по-рядко изпадат в депресия и се поддават на чувството на самота и безизходица. В резултат спада рискът от самоубийства, употреба на алкохол и наркотици.
Да сте практикуващ християнин е добре за здравето, защото вярата ни прави по-оптимистични и щастливи, цитира британското издание „Телеграф” заключенията на учените. Положителните нагласи ни предпазват от болести, а освен това, когато сме болни,спомагат за по-бързото ни възстановяване. Лекарите твърдят още, че техните заключения са подкрепени от Андрю Симс, бивш президент на Кралския колеж на психиатрите.
Друго изследване на учени от Университета в Мелбърн, Австралия, обаче стига до заключението, че фатализмът е крайно опасен за здравето и дълголетието. Въз основа на наблюдение на начина на живот, хранене и физическа активност на повече от 7 хиляди души, те стигат до това заключение.Всички, които вярват, че могат сами да променят живота си, се хранят по-здравословно, спортуват, не прекаляват с алкохола и пушачите сред тях са значително по-малко, отбелязват изследователите. Тези, които смятат, че живота им се определя от съдбата, живеят значително по-нездравословно и пренебрегват ясните сигнали на организма, че трябва да се погрижат за него. Учените са категорични – грижата за собственото здраве е пряко свързана с ценностната система и житайските нагласи.
Изследването от Мелблърн и неговите заключения в крайна сметка не противоречат на  становището на британските им колеги, защото истинските християни не са фаталисти. Те се уповават на Бог, но знаят, че той е дарил хората със свободна воля и избор.

https://www.puls.bg и https://www.manager.bg/

Общо
Християнската вяра е полезна за здравето
Заглавие
Християнската вяра е полезна за здравето
Описание
Да сте практикуващ християнин е добре за здравето, защото нашата вяра ни прави по-оптимистични и щастливи, цитира британското издание.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker