Новини

Чувството за хумор може да удължи живота ви

Добрите емоции съхраняват младостта, предпазват от сърдечни заболявания и инфекции

Забелязали ли сте някога, че комедиантите обикновено живеят дълго?
Дали ключът за по-дълг живот не е в това да не се вземаме насериозно, да имаме здравословно чувство за хумор и да да приемаме с усмивка предизвикателствата, които животът изправя на пътя ни?

Забелязали ли сте някога, че комедиантите обикновено живеят дълго? Вземете например емблематичните Боб Хоуп и Джордж Бърнс /американски комедианти/. И двамата са живяли до 100 години! Дали ключът за по-дълг живот не е в това да не се вземаме насериозно, да имаме здравословно чувство за хумор и да да приемаме с усмивка предизвикателствата, които животът изправя на пътя ни? Проучване от преди 2 години действително показва, че здравословното чувство за хумор може действително да удължи живота ни. Всъщност ползите от смеха са добре известни отдавна, има дори семинари на тема “Смехът като лекарство”. Ето какво е влиянието на смеха върху човешкото тяло:
Увеличава приема на кислород и кръвния поток
Намалява кръвното налягане
Намалява нивата на кортизола, облекчава стреса, напрежението и безпокойството
Намалява възпалението
Защитава сърцето и укрепва кръвоносните съдове
Укрепва имунната система
Притъпява болката
Задейства освобождаването на ендорфин, хормона на щастието
В книгата си „Анатомия на болестта“ Норман Казинс описва как е успял да се излекува от дегенеративно състояние на гръбначния стълб, просто като гледа стари комедийни филми и се смее!
Изследването, за което говорим обаче, е публикувано през пролетта на от 2016 г. Неговите автори са норвежки учени, които в продължение на 15 години проследяват здравословно състояние и чувството за хумор на 53 556 участници. Изследването обръщало внимание как смехът влияе на сърдечни и белодробни заболявания, инфекции, рак.
Това, което учените установили, е изумително. При жените с висок коефициент на когнитивно чувство за хумор, рискът от смърт от сърдечни болести бил 75 % по-нисък в сравнение с тези, които не притежавали това качество, докато за другите заболявания този риск бил 50%. При мъжеге високият индекс на чувството за уморнамалявал със 75% риска от смърт от инфекции. Като цяло хората с добре развито чувство за хумор живеели май-малко до 85 години, установило проучването. В крайна сметка изследователите заключили: доброто чувство за хумор може да удължи живота ви и да намали сериозно риска да умрем от сърдечни заболявания или инфекции. Затова ако искате да живеете по-дълго, учете се от хора като Боб Хоуп и Джордж Бърнс да се смеете на света, да се смеете себе си и да не вземате живота твърде сериозно.

Общо
Здравословното чувство за хумор може да удължи живота ви
Заглавие
Здравословното чувство за хумор може да удължи живота ви
Описание
Добрите емоции съхраняват младостта, предпазват от сърдечни заболявания и инфекции.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker