Новини

Клуб „Истър” набира пари за лечение на деца с коне

Искрен Гецов: Център за рехабилитация с психолози и кинезитерапевти искаме да създадем в Русе

Клуб - благотворителна кампания.
Благотворителна кампания, която набира пари с цел подпомагане на конната терапия на деца с увреждания и на деца в неравностойно положение стартира клубът по конен спорт „Истър- Русе“.

Благотворителна кампания, която набира пари с цел подпомагане на конната терапия на деца с увреждания и на деца в неравностойно положение, стартира клубът по конен спорт „Истър- Русе“.
„Интересът към тази услуга нараства, в момента работим с 10 деца, но желаещите се увеличават и дори имаме притеснения, че не ни достига човешки ресурс“, обясни на пресконференция днес треньорът Искрен Гецов. Той е преминал обучение по швейцарска програма и има сертификат за работа с деца с увреждания. Заниманията му с тях са го убедили в ефективността на конната терапия, в нейното благотворно влияние при физически и при ментални проблеми.
Гецов и колегите му имат амбицията да подобрят условията, при които се провежда терапията. Със събраните средства планират да закупят специално оборудване, необходимо за провеждането терапевтичните сеанси, а също да ремонтират конната база, за да отговаря тя на нуждите на децата и конете.
Плацът, където в момента се провеждат заниманията, е покрит с пясък и при езда се вдига много прах, а това не е добре нито за здравето на децата, нито за животните. За да не се случва това, трябва да се изгради напоителна система за овлажняване на терена. Закупуването на специално оборудване като колани, седла, рампа за по-лесно качване на деца от инвалидна количка на конете, ще подобри терапевтичния ефект. Конюшнята, която е изградена през 70-те години на миналия век, също е в окаяно състояние и се нуждае от ремонт.
Контактът с конете и конната езда укрепват не само тялото, но и имат положителен резултат и върху психиката на децата. Следствие на това социалната интеграция на децата с увреждания се засилва, подчертаха от конния клуб.
За да се направят промените, са нужни около 15 хил. лв. Екипът на „Истър“ вече води разговори с бизнеса и се надява на неговата социална чувствителност и отзивчивост. Членове на клуба ще направят лични дарения и молят русенци да се включат в кампанията. Всеки, който желае да помогне, може да го направи по два начина: като пусне своята лепта в специалната кутия за дарения в офиса на „ТераЛингва“ на ул. „Петко Д. Петков” №7 или по банков път, по сметка BG06 IABG 7471 1000 05 15 01 Интернешънъл Асет Банк АД.
Искрен Гецов и колегите му имат идея да създадат в бъдеще Център за рехабилитация, с участието на психолози и кинезитерапевти, за което са водени разговори с Община Русе. В момента се променя статутът на хиподрума от държавна в общинска собственост, а когато това стане, Общината ще вложи средства за обновяването и поддръжката му, уточни Искрен Гецов.

Общо
Клуб „Истър” набира дарения за терапията на деца с коне
Заглавие
Клуб „Истър” набира дарения за терапията на деца с коне
Описание
Искрен Гецов: Център за рехабилитация с психолози и кинезитерапевти искаме да създадем в Русе.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker