Новини

Събират дарения за Център в помощ на онкоболните в Русе

КОЦ-Русе и МБАЛ-Русе инициират кампанията, болницата дава помещение

Събират дарения за Център в помощ на онкоболните в Русе.
Целта на кампанията е да се съберат средства за създаването на Център подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства, обявиха на пресконференция днес д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексния онкологичен за център, и д-р Йосиф Новаков, член на борда на държавната болница.

„И най-дългото пътешествие започва с първата стъпка…“ – под този надслов започва съвместната дарителска кампания на КОЦ-Русе и МБАЛ-Русе. Целта на кампанията е да се съберат средства за създаването на Център за подкрепа на хора с онкологични заболявания и техните семейства, обявиха на пресконференция днес д-р Камен Кожухаров, управител на Комплексния онкологичен център, и д-р Йосиф Новаков, член на борда на държавната болница.
В центъра, който ще бъде създаден, онкоболните ще могат свободно да споделят своите притеснения, проблеми и положителни истории, както да получат ценни съвети. „Всеки човек, който води битка с рака, както и неговите роднини, могат да потърсят психологическа и социална помощ при нас“, уверяват специалистите. Компетентните служители ще помагат на хората с диагноза рак и техните семейства да разберат повече за заболяването, причините за появата му и неговото лечение. В центъра ще се предоставя важна информация за лекари и методи на лечение. Разговорите с психолог и други хора, които са преминали или преминават по същия път, могат да помогнат на болните да се справят по-лесно.
Центърът ще е място, където психолози и социални работници ще информират хората с онкологични заболявания как да облекчат страничните симптоми, резултат от лечението, или емоционалния дискомфорт, причинен от появата на тези симптоми.
Няма съмнение, че разговорите с психолог, приятел или друг човек, който преминава през същото, помагат на човек да се справи по-лесно с тежката диагноза. Раковите заболявания променят отношенията на пациентите: както към другите хора, работата им и дори към хобитата и бита им. Стадият на заболяването и шанса за възстановяване са важни фактори, които могат да принудят пациентите да направят промени в бъдещите си планове, включително да се справят с мисълта, че може и да няма лечение.
В такъв момент болните преминават през различни емоционални състояние като тъга, безпокойство, самота, усещане за различие от останалите, страх, гняв, чувство на безизходица, вина, липса на контрол над ситуацията, промяна в начина на мисленето за бъдещето.
Ракът, а и самият лечебен процес, понякога променят външния вид на пациентите. Това се изразява в загуба на коса и тегло, напълняване, появят се белези от операции, обриви, загуба на органи, изтощение и загуба на енергия. Пластичната хирургия, протезирането и козметиката отчасти разрешават тези проблеми и помагат на хората да се справят с физическите промени.
И въпреки негативните страни много хора с онкологично заболяване споделят, че усещат и позитивни промени. Започват да ценят високо силата на собствените си тела, както и нови, но важни за тях взаимоотношения с хората, които полагат грижи за тях. Пациентите придобиват ново виждане за заобикалящия ги свят и започват да осъзнават, че животът е един миг от вечността и точно заради това е толкова уникален.
За да стартира инициативата за създаване на Център за психосоциална помощ за онкоболни, МБАЛ-Русе прави първата стъпка, като предоставя подходящо помещение. По време на дарителската кампания, която ще трае една година, се предвиждат редица мероприятия за набиране на средства, като конкретните дати са свързани с раковите заболявания и борбата с тях. Те са:
• 4 февруари – Световен ден за борба с рака
• 15 февруари – Международен ден на децата с рак
• 6 юни – Международен ден за победилите рака
• 19 октомври – Международен ден за борба с рака на гърдата
• 16 ноември – Световен ден за профилактиката на раковите заболявания
Освен финансови средства кампанията ще събира и други материални и нематериални дарения, които ще подкрепят дейността на центъра. Дарителската сметка, по която всеки, който желае може да преведе определени средства, е:
Първа инвестиционна банка клон Русе
IBAN: BG 20 FINV 9150 1016 06 84 61
BIC: FINVBGSF
За „Твоята стъпка напред“

Общо
Събират дарения за Център в помощ на онкоболните в Русе
Заглавие
Събират дарения за Център в помощ на онкоболните в Русе
Описание
КОЦ-Русе и МБАЛ-Русе инициират кампанията, болницата дава помещение.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker