Новини

Възпоменаваме жертви и пострадали на пътя тази неделя

Запазете живота, спазвайте правилата, другото е грях, призовават духовници

Световен ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия.
Световен ден на възпоменание на жертви и пострадали от пътно-транспортните произшествия.

От 2005 година насам всяка трета неделя на ноември е обявена за Световен ден на възпоменание на жертви и пострадали от пътно-транспортните произшествия. България също отбелязва този тъжен ден с идеята за по-голяма превенция за безопасност на пътищата и за спасяване на човешките животи. Тази неделя съпричастност към близките на загиналите и към пострадалите ще бъде изразена по инициатива на
МВР и Националния съвет на религиозните общности и с медийното партньорство на БНТ.
За съжаление, независимо от всички кампании, ежедневно у нас има пострадали от катастрофи. От началото на годината досега автомобилите са отнели живота на 571 българи и са ранили 7 412.
„Много скъпо плащаме за нашата мобилност и не бива нито за момент да се примиряваме с този факт”, коментира вътрешният министър Веселин Вучков на пресконференция по повод предстоящия Световен ден на съпричастност, като подчерта, че безоспасността е споделена отговорност и не е по силите само на една институция.
Министър Вучков съобщи още, че пешеходците над 64-годишна възраст продължават да са най уязвимата възрастова група участници в пътното движение. 48% от общия брой на загиналите са възрастни хора, те са и 34% от ранените пешеходци. за последните 10 месеца. Именно по тази причина в рамките на инициативата акцент е поставен върху безопасността по пътищата на възрастните граждани.
Въпреки че броят на жертвите и пострадалите от ПТП в България е висок, има и оптимистична новина и тя е, че от 2008 година до сега броят на жертвите и хората с травми след ПТП е намалял с почти 50 %. Според вътрешният министър това е едно постижение, което е направило впечатление, включително на ниво Европейски съюз, който си е поставил за задача за периода до 2020 година да намали с 20% жертвите по пътищата на Европа. „Тази година има ръст на жертвите по пътищата, което показва, че трябва непрекъснато да координираме своите усилия, защото не става дума за усилия само на МВР, а за добра превантивна дейност, добра разяснителна кампания, с помощта на медиите, много по-добри пътища в България, контролът също е изключително важен и най-вече личната самодисциплина на водачите на МПС“, заяви Веселин Вучков.
Председателят на Националния съвет на религиозните общности и представител на Арменската апостолическа православна църква д-р Рупен Крикорян смята, че само последователен и личен пример, дългосрочно партниране на всички институции може да доведе до намаляване на жертвите на ПТП.

Оптимистична е новината, че от 2008 година до сега броят на жертвите и хората с травми след ПТП е намалял с почти 50 %.
Оптимистична е новината, че от 2008 година до сега броят на жертвите и хората с травми след ПТП е намалял с почти 50 %.

Протойерей Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия на БПЦ, призова хората да бъдат по-добри и по-разумни, когато са на пътя. „Този, който има вяра, през цялото време трябва да демонстрира само едно – отговорността си спрямо ближния, отговорността да запази живота на другия и да дава личния си пример за това какво значи да бъдеш добър и разумен шофьор“, заяви той.
„Ислямската религия отдава значение на спазване на правилата, за да се опази човешкият живот. Правилата на движение по пътищата трябва да се спазват от всички хора”, подчерта заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед.
Католическата църква също се присъединява към инициативата. От няколко години тя препоръчва на служителите в църквата по време на редовната литургия да се възпоменат жертвите при ПТП, съобщи свещеник Петко Вълов. „Неправилното и рисково каране е част от греха на самоубийството и убийството на невинни хора. В проповеди и вероучения ние говорим на съвестта на хората, да карат разумно и да не предприемат рискови действия“, каза свещеник Вълов.
Робърт Джераси, представител на Еврейската общност в България, заяви, че тази мисия не е еднократна. „Нашата вяра и надежда е, че инициативата ще продължи през цялата година, имаме амбицията да влезем в българските училища, да се срещнем с министъра на образованието да видим как съвместно можем да стигнем до децата, защото в повечето случаи децата са корективът на родителите си. Това е начин за основна превенция“, подчерта г-н Джераси.

Общо
Възпоменаваме жертви и пострадали на пътя тази неделя
Заглавие
Възпоменаваме жертви и пострадали на пътя тази неделя
Описание
Запазете живота, спазвайте правилата, другото е грях, призовават духовници
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker