НовиниХранене и спорт

Графиня Волфскийл: Яжте български храни за добър метаболизъм

Златните правила на аристократката натуропат и Шуслеров терапевт за здравословно хранене, съобразени с биоритмите

Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг.
Важно е да се храните с български продукти, със сезонни плодове и зеленчуци. Храните, които растат тук, са от изключително значение за добрия ви метаболизъм.

Графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг е Шуслеров терапевт, натуропат, консултант по психология. Тя е ръководител на германската школа на натуропатите и преподавател към Свободния съюза на натуропатите в Германия. Съвсем наскоро тя беше за първи път в Русе, за да представи новата си книга „Шуслерови соли и хранене според биоритмите”, вече в превод и на български език. Срещата се състоя в зала „Европа“ на Доходното здание, а немската аристократка не пропусна да отбележи колко е очарована от красивата и елегантна зала и от европейската архитектура на града.
Важно е да се храните с български продукти, със сезонни плодове и зеленчуци. Храните, които растат тук, са от изключително значение за добрия ви метаболизъм. Имате прекрасни семена, ядки, билки. С това напътствие графиня Ангелика Волфскийл фон Райхенберг започна в Русе своята лекция за Шуслеровите соли и храненето според биоритмите.
Лошото хранене е майка на всички болести.
Ако е неизвестен бащата на една болест, то майката на всички е лошото хранене – тази мисъл на Хипократ никога не трябва да забравяме, добави още известната дама, експерт в натуропатията и хомеопатията. Какво прави съвременният човек? Яде набързо, често похапва, често се храни без мярка, не споделя масата си с други хора, яде твърде много сладко, мазно, солено и така задръства клетките си. Ежедневните хранения вече са станали пет, а не три, което респективно е намалило паузите между тях. Други пък в забързания си ритъм пропускат хранения или ядат, когато просто им се удаде възможност, обикновено вечер и то късно. Това води до метаболитни и хормонални нарушения, а резултатът е натрупване на висцерална мазнина около корема. И това се случва не само дебелите хора, но и при слаби все по-често се забелязва натрупване на коремни мазнини, обърна внимание Ангелика Волфскийл.
В миналото предците ни са се хранели със свежи, пресни продукти, незамърсени от химия, не са прекалявали с храната, спазвали са постите, съобразявали са се с биологичния си часовник. Според графиня Волфскийл днес мнозинството хора дори не си дават сметка колко далеч живят от природосъобразния начин на живот и колко това им вреди. Ако искаме здраве и активно дълголетие, трябва да се върнем към истинските хранителни вещества и да се храним според нашия циркаден ритъм Правилно е да се храним 3 пъти на ден, така че да има по 4-5 часа паузи между отделните хранения, смята Волфскийл. Тя е категорична, че е полезно да вечеряме до 18 часа, най-късно до 19 часа.
Хранене според биоритмите
Дай вечерята на врага си – на този китайски постулат е привърженик графинята натуропат. Защо? От милиони години определящият природен ритъм е смяната на деня с нощта, от тогава насам светлината през деня, тъмнината през нощта, смяната на сезоните и други природни ритми определят протичането на всички физиологични ритми у живите организми, вкл. и човека. Природота контролира приспобяването към определени биоритми чрез индивидуално контролиране на количеството на определени хормони, а те от своя страна контролират сърдечната дейност, кръвната захар, бъбречните функции и т.н. Не е случайно, че именно нощта е отредена на сън и почивка.
Ако вечеряме късно и особено, ако в храната ни се съдържат въглехидрати, се покачва глюкозата в кръвта и се произвежда инсулин, а това пречи да се разградят мазнините през нощта, процес, който тогава се активира, обяснява Волфскийл. Ако се ядем по различно време между 19 и 1,30 часа, се получава хаотична инсулинова реакция.
Абсолютно неправилно е вечер да се консумират салати и алкохол. Суровата храна, животинските белтъчини, приемани вечер, водят до дълга ферментация и до отделяне на токсични вещества.
Мазните храни също не се препоръчват, защото нарушават производството на хормона мелатонин, който ни осигурява дълбок и спокоен сън. А отделянето на мелатонин започва след 19 часа, затова трябва да сме вечеряли преди този час, продължава с разясненията графинята. Когато се храним късно, нямаме добър сън – или не можем да заспим, или се събуждаме по няколко пъти през нощта. Волфскийл обръща внимание, че именно през нощта организъм се чисти от токсините и между 1 и 3 часа черният дроб е най-активен. Ако сме имали късна и тежка вечеря, натоварена с въглехидрати и белтъчини, черният дроб не може да изпълнява добре своята очистваща функция, което води до отслабване на имунната система.
Освен това между 19 и 21 часа стомахът е най-малко активен по тази причина хората, които в това време похапват обилно, освен че не спят добре, се оплакват от чувство на тежест и стомашни болки, припомни в лекцията си Волфскийл. Ако основната храна за деня се приема на обяд (разбира се, отново без прекаляване), тези оплаквания ще изчезнат, съветва тя.
Графиня Волфскийл по време на своята лекция навлезе в още тънкости на храносмилането и другите физиологични процеси и тяхната връзка с биоритмите.
Ето обаче нейните златни правила за здравословно хранене:
1. Приготвяйте храната с радост, любов и в хармония.
2. Подправяйте я с билки и подправки
3. По възможност храната да е качествена и прясна.
4. Най-подходяща за храносмилането е топлата храна.
5. Закуската е важна, но трябва да е лесносмилаема.
6. Обядът трябва да е основното хранене и да е топъл.
7. Яжте първо десертът, защото сладкото е трудносмилаемо.
8. Вечерята да е лека и да е преди 19 часа.
9. На вечеря избягвайте: месо, колбаси, мляко и млечни продукти, сурови плодове и зеленчуци.
10. Ако вечерята е била тежка, пропуснете закуската на сутринта.
11. Между храненията да има интервал от 3 до 6 часа.
12. Избягвайте да ядете, преди храната от последното ядене да се е смляла напълно.
13. Хранете се в приятна обстановка, нито бързо, нито бавно.
14. Не смесвайте: прясно мляко с плодове, плодови сокове, сол, чесън, риба. Не трябва да се пие към основното хранене, защото не е напитка, а хранителен продукт.
15. След ядене почивайте 5-10минути, настанени в удобен фотьойл. Не спете.
16. Дъвчете добре и по време на хранене не се занимавайте с други неща, като четене на вестник, книга, гледане на телевизия.
17. Не използвайте микровълнова фурна, полуфабрикати.

Общо
Графиня Волфскийл: Яжте български храни за добър метаболизъм
Заглавие
Графиня Волфскийл: Яжте български храни за добър метаболизъм
Описание
Златните правила на аристократката натуропат и Шуслеров терапевт за здравословно хранене, съобразени с биоритмите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker