Новини

Д-р Анна Йорданова: Домашният козунак е по-здравословен от купешкия

През Великденските празници можем да се поглезим кулинарно, но да не забравяме мярката, съветва специалистът по хранене от ИСУЛ

Много по-добре е да приготвите козунак със свинска мас вместо да консумирате великденски сладкиш, пълен с хидрогенирани мазнини.
За разлика от купешкия домашният козунак може да бъде приготвен с истински качествени продукти.

Ако почитате традицията, няма как да посрещнете Великден без козунаци и яйца. Само внимавайте с тях – с количеството, и с качеството. Особено що се отнася до козунака, най-добре е да го приготвите вкъщи, съветва диетоложката от ИСУЛ д-р Анна Йорданова. Тя разказва за връзката между храната и болестите и за оптималния хранителен режим при сърдечно- съдови заболявания, диабет и метаболитен синдром (по тази тема очаквайте отделен материал).

Защо да предпочетем домашния пред купешкия козунак?
За разлика от купешкия домашният козунак може да бъде приготвен с истински качествени продукти.
Така няма да спестим калории, но поне няма да консумираме вредни съставки, като различни оцветители, консерванти и хидрогенирани мазнини. Много по-добре е да приготвите козунак със свинска мас вместо да консумирате великденски сладкиш, пълен с хидрогенирани мазнини, наречени още трансмазнини, казва д-р Йорданова. Като към тях прибавим и другите вредни съставки, сред които понякога има и изкуствени подсладители, здравната картинка се утежнява.
Какво представляват хидрогенираните мазнини?
Те се получават от ненаситените растителни масла, които са обогатени с водород. Този процес на добавяне към молекулата им на водородни атоми се извършва при висока температура и с катализатори, а резултатът е, че течното масло се превръща в твърдо. Така променената молекулна структура на естествените масла се оказва трудно разпознаваема за организма и поради той не я преработва правилно. Те са несвойствени за тялото ни и затрудняват всички метаболитни процеси. По тази причина те са вредни за здравето.
За разлика от тези изкуствено създадени мазнини с цел поевтиняване и по-голяма трайност на храните, наситените мазнини са далеч по-безобидни. Наситените мастнити киселини са полезни за организма, стига да се консумират в умерени количества.


Впрочем точно те осигуряват необходимите ни холестерол и фосфолипиди и са важни за усвояването на мастноразтворимите витамини. Затова д-р Йорданова твърди, че е много по-здравословно да замесим козунака със свинска мас, вместо с маргарин или друг вид трансмазнина.
Здравните пораженият от хидрогенираните мазнини
Наричат ги „модерният убиец”, защото неусетно увреждат целия организъм. Те увеличават „лошия” холестерол и намаляват „добрия” в кръвта, както и нивата на триглицеридите. Консумирането на трансмазнини могат да причинят атеросклероза и високо кръвно налягане, а тези фактори увеличават риска от сърдечни проблеми и инфаркт.
Свързват се още с увеличения риска за развитие на диабет тип 2. Трансмазнините водят до инсулинова резистентност или до производството на повече инсулин. Затрудняват нормалните функции на черния дроб, водят до затлъстяване и потискат имунната система.
Ако често консумираме храни, приготвени с трансмазнини, това няма начин да не повлияе негативно на здравето ни. На първо място, биха довели до наднормено тегло или затлъстяване, състояния, сами по себе си опасни за здравето.
За и против яйцата?
Със сигурност сте чували за холестерола и яйцата. Но не изпадайте в паника, защото холестеролът е необходим на човешкия организъм. Той представлява два вида липопроитеини,едните, от които транспортират хранителни вещества до органите, а другите – извеждат токсините от тях. Разбира се, ако страдате от съдови заболявания или имате проблеми с черния дроб, трябва да сте много внимателни с количеството яйца, които ще изядете по празниците. Както е известно, всичко е в дозата. Според д-р Йорданова дори тези, които имат висок холестерол, няма нужда да изключват яйцата от менюто си, защото когато не го вкарваме чрез храната, организмът започва да го синтезира. Затова нейният съвет към хората с такива проблеми да не ядат повече от едно яйце на ден, тъй като дневната доза холестерол се съдържа в един жълтък.
Диетоложката обръща внимание още, че на Великден можем да се поглезим, но да не забравяме мярката и да имаме предвид, че прекаляването с мазни и сладки храни може да ни донесе редица здравни неприятности.

Общо
Д-р Анна Йорданова: Домашният козунак е по-здравословен от купешкия
Заглавие
Д-р Анна Йорданова: Домашният козунак е по-здравословен от купешкия
Описание
През Великденските празници можем да се поглезим кулинарно, но да не забравяме мярката, съветва специалистът по хранене от ИСУЛ.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker