Новини

Д-р Бисер Начев: Синхронните тумори изискват прецизна диагностика

Мъжете над 50 години най-застрашени от колоректален рак, спасението е в редовните профилактични прегледи

След рака на белия дроб на второ място по честота при мъжете са този вид тумори.
До момента в КОЦ-Русе има 50 пациенти с множествени тумори в различни органи.

За пациент с 3 синхронни тумора, два от двете страни на дебелото черво и един на стомаха, ще съобщи Комплексният онкологичен център- Русе на Международния конгрес по колоректална хирургия във Варна, който ще се проведе на 5 – 8 октомври 2017 г. Досега точно такъв случай не e бил описан в медицинската литература.

Трите карцинома, за които става дума, били на 82-годишен пациент. За късмет, те са открити навреме – във втори стадий. Затова след операцията, при която били отстранени и трите образувания, пациентът се възстановил и сега се чувствал добре. Оплакванията му се отнасяли предимно до червата, стомашният карцином бил открит по време на операцията. И трите тумора имали различна хистология, само един лимфен възел бил засегнат.
Такъв вид множествени карциноми, независими един от друг, се случват рядко, те са около 3,5 % от злокачествените образувания. Обикновено засягат стомашно-чревния тракт, но се срещат в други органи, коментира пред „Здраве да е” началникът на отделението по онкохирургия д-р Бисер Начев. До момента в КОЦ-Русе има 50 пациенти с множествени тумори в различни органи. Докладвайки за подобни случаи, обръщаме внимание на колегите да мислят и в тази посока, да правят прецизна диагностика, коментира д-р Начев.
Рискови фактори и съвети
Според началника на отделението „Онкологична хирургия” злокачествени образувания на стомашно-чревния тракт засягат най-често мъже над 50 години. След рака на белия дроб на второ място по честота при мъжете са този вид тумори. Затова в тази възраст те трябва да си правят редовно профилактични прегледи. За разлика от повечето ракови заболявания, за това коварно заболяване съществува ефикасна профилактика.
Един от рисковите фактори е наследствеността. Ако в рода си човек има болни или починали от рак на стомашно-чревния тракт, то рискът да развие и той същото заболяване е реален. Модерната медицина вече предлагат ДНК тестове, които могат да определят колко голям е този риск. Такива вече се правят и у нас, но, за съжаление, те са скъпи и не се поемат от касата. Затова пък други тестове, при това неинвазивни, дават възможност за ефикасен скрининг. Колоноскопията може най-точно да хване изменения на дебелото и правото черво. За хората, които попадат в рисковите групи, е добре тя да се прави всяка година, съветва д-р Начев.
Наличието на полипи на колона или ректума изисква редовни профилактични прегледи, тъй като някои от тях могат да се изродят в злокачествени образувания. Спасението е в скрининговите тестове и профилактичните изследвания, идеята е да се хванат предракови образувания или рак в начален стадий, подчертава д-р Начев. При напълно отстранен полип рецидив е малко вероятен, но това не изключва поява на нови полипи. Обикновено това се получава при 30 % от хората.
По отношение на пациентите на Комплексния онкологичен център – Русе д-р Начев споделя, че от миналата година вече се прилагат лапароскопските операции, които щадят пациента и той се възстановява много по-бързо. Най-често този вид хирургия се използва при отстраняване на тумори на червата.

Общо
Д-р Бисер Начев: Синхронните тумори изискват прецизна диагностика
Заглавие
Д-р Бисер Начев: Синхронните тумори изискват прецизна диагностика
Описание
Мъжете над 50 години най-застрашени от колоректален рак, спасението е в редовните профилактични прегледи.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker