Новини

Д-р Елена Дачева: В работата си влагам емоция и разум, не съм загубила своя ентусиазъм

Отлични резултати в дейността на Центъра по дентална медицина – Русе отчита ръководството му през последните няколко години.

Денталният център-Русе обслужва пациенти в обновена сграда и ремонтирани кабинети

Отлични резултати в дейността на Центъра по дентална медицина – Русе  отчита ръководството му през последните няколко години. От средата на 2017-та негов управител е д-р Елена Дачева, която признава, че е поела общинското дружество в труден за него период. Тогава Денталният център беше със сериозна финансова загуба и приключи 2017-та година на минус 93 000 лв., казва д-р Дачева. Тя добавя, че три години са едновременно много и малко, но резултатите през 2019-та еднозначно показват, че дружеството вече е на печалба от 87 000 лв. За трите години, откакто д-р Дачева ръководи Центъра по дентална медицина, в него работят повече дентални специалисти, сградата е ремонтирана и преобразена, лекарските кабинети са обнвени и с нова апаратура, разходите са прецизирани.

Д-р Елена Дачева казва още, че в момента персоналът на Центъра по дентална медицина наброява 30 човека. 16 от тях са дентални лекари, разнородни по специалност и възраст. Наличието на различни специалисти е огромно преимущество в съвременния лечебен процес, поради бързата и лесна възможност за консултации и качествено комплексно лечение, което от своя страна увеличава потока от пациенти, добавя тя.

Лечебното заведение има договор за първична и специализирана помощ от Националния рамков договор за денталните дейности. През 2019-та година центърът е посетен от над 18 000 пациенти, а в лабораторията за образна диагностика са направени 13 000 изследвания (секторни и панорамни рентгенови снимки). Освен това, през същата година, са извършени 1850 дентални физиотерапевтични и диагностични процедури.

Центърът по дентална медицина 1 – Русе ЕООД за поредна година участва в „Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в България“.

В резултат на извършените в лечебното заведение промени, приходите от медицинските услуги за 2019-та година са с 35% повече, спрямо предходната 2018-та година, показват данните. Д-р Дачева уточнява, че при много внимателно прецизиране на финансовите възможности се осъществяват по-малки или по-големи ремонти, изцяло със собствени средства. Управителят посочва, че  по-мащабните ремонти в сградата започват от критичните точки–двете тоалетни помещения на първия етаж, с които се сблъсква всеки влязъл във фоайето на сградата,  и продължават с цялостния и спешен ремонт на покрива на сградата, осъществен на 2 етапа и приключил през 2020-та година година.

Но ремонтът в центъра не свършва с това, а продължава с обновяване на главния вход, асансьорните кабини, осветлението на всички етажи, ремонта и пребоядисването на  вътрешните стълбища за пациенти, както и на служебното стълбище.

Д-р Дачева добавя, че има още работа по запазване тенденцията към увеличаване потока от пациенти в диагностичните и лечебно-консултативните звена на заведението, както и включване на нови дентални специалисти. Периодично се организират обучения и повишаване на квалификацията на дентални лекари, медицински сестри и на целия персонал. Използват се възможностите на операционния блок, обмисля се създаване на обособен дежурен кабинет при спазване на необходимите условия и финансиране за това, както и възстановяване на акредитацията на лечебното заведение.

Сградата е 6-етажна, на всеки етаж има по 2 санитарни помещения, които също се нуждаят от ремонт. За подновяване са отоплителната инсталация, компресорната система, дограма и врати. При възможност ще се използват по-мащабни проекти и програми за финансиране.

Денталният център е активно използван за медицинските нужди на населението от областта и съседните области. Тази обновена сграда е „жива“, казва с удовлетворение д-р Елена Дачева. В момента в Денталния център работят и обслужват пациенти 24 дентални кабинета, 10 лекарски кабинета, кабинети за образна диагностика, физиотерапевтичен и рехабилитационен център, клинична лаборатория, манипулационна, 10 зъботехнически лаборатории, магазин за специализирани материали и консумативи, казва още тя.

Д-р Елена Дачева  е завършила Стоматологичния факултет София през 1988 година. Придобива специалност Обща стоматология през 1997-ма.

До 2000-та година работи като стоматолог в Районната стоматологична поликлиника в Русе, а след прекратяване на структурата, д-р Дачева продължава  работата си като индивидуална дентална практика.

През 2009-та внезапно прекратява зъболекарската си работа, поради здравословен проблем. Избрана е за дентален лекар на годината на Русенска колегия през 2013 г. Остава свързана с денталната медицина и до днес. Първо в Районната здравноосигурителна каса Русе, а в момента като управител на Центъра по дентална медицина 1 Русе. Омъжена е, има две дъщери и едно внуче.

Управителят на Денталния център д-р Дачева е убедена, че всичко постигнато през последните три години е било възможно с активното участие и подкрепа на целия екип на Центъра, в който се чувстват като едно семейство.

Ръководството отчита, че се запазва тенденцията  към увеличаване, потока от пациенти в диагностичните и лечебно-консултативните звена на лечебното заведение и че в него продължават да идват нови дентални специалисти. Колективът периодично прави обучения за повишаване на квалификацията на денталните лекари, медицинските сестри и на другите групи от персонала.

В бъдеще ще се работи за използване възможностите на операционния блок, създаване на обособен дежурен кабинет, при наличието на необходимите условия и финансиране за това, както и за възстановяване на акредитацията на лечебното заведение, казва д-р Дачева.

Добавя, че в Центъра по дентална медицина 1 Русе ЕООД работи прекрасен екип, вече преминал успешно и през изпитанието на извънредната ситуация. До момента той осъществява своята дейност, показва стабилност и положителни финансови резултати. А за нея зъболекарството си остава в сърцето й. „В работата си влагам емоция и разум и не съм загубила своя ентусиазъм“, признава д-р Дачева.

Валя Караджова

Общо
Д-р Елена Дачева: В работата си влагам емоция и разум, не съм загубила своя ентусиазъм
Заглавие
Д-р Елена Дачева: В работата си влагам емоция и разум, не съм загубила своя ентусиазъм
Описание
Денталният център-Русе обслужва пациенти в обновена сграда и ремонтирани кабинети
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker