МедицинатаНовини

Д-р Мария Папазова за стреса и автоимунните заболявания

Укрепването на имунитета в ранна възраст не става с едно хапче, предупреждава известната лекарка

тресът до определена честота и интензивност тонизира, той поддържа системата ПНЕИ (психо- нервно- ендокринна- имунна) будна и адаптивна.
Но когато той се превърне в хроничен, отключва редица заболявания, включително и автоимунни. По тази тема говори холистичният лекар д-р Мария Папазова пред русенци през миналата седмица.

Внезапните промени в околната среда, във физическото състояние и емоциите са стрес, който предизвиква защитните функции на организма. Стресът до определена честота и интензивност тонизира, той поддържа системата ПНЕИ (психо- нервно- ендокринна- имунна) будна и адаптивна. Но когато той се превърне в хроничен, отключва редица заболявания, включително и автоимунни. По тази тема говори холистичният лекар д-р Мария Папазова пред русенци през миналата седмица.

Ключовите органи в ПНЕИ, които поемат и реагират на стреса, са хипоталамусът и хипофизита, вегетативната нервна система, жлезите в вътрешна секреция, кръвотворните органи, тимусът. В резултат настъпват изменения в координацията на ендокринната и нервната система. Резултатът е: смущения в обмяната на веществата, дисбаланс в чревната микрофлора, лошо кръвоснабдяване на органите, след което идва възпалението и настъпват болестите.
Процесът на стрес има 3 фази: първата е непосредствената реакция – тревога, втората – мобилизиране на ресурсите на организма, за да се справи с „нашествениците”, третата се появява, когато необичайната ситуация продължава дълго във времето, тогава ресурсите се изчерпват и се стига до дистрес, състояние което отключва болестите
Стрес и имунна система
Първата реакция при внезапен стрес е спазъм на кръвоносните съдове и мускулите, променя се дишането,става плитко и учестено, настъпва дехидратация, а надбъбречните жлези като защитната реакция отделят голямо количество адреналин и кортизол, призивът е: „Бягай или се бий!” Организмът ни хвърля „спасителен пояс”.
При хроничния стрес спазъмът става постоянен, някои органи се обезкръвяват, започват да страдат от липса на кислород и хранителни вещества, което потиска функциите на растеж и регенерация.


Настъпват различни биохимични промени. Кортизонът например, който се отделя от надбъбречните жлези, потиска възпаленията, помага на клетките да се адаптират към стреса, но също така влияе на метаболизма на протеините. Този хормон е жизненоважен при стрес, но при дистрес става „лош”, защото провокира загуба на мускулна маса. Да не говорим, че при дистрес в един момент настъпва изчерпване на надбъбречните жлези, както и на други органи.
Продължителният стрес води до нарушения в имунната система, която иначе прилича на стройна армия. Тъй нареченият специфичен имунитет се реализира като клетъчен и хуморален отговор. Клетъчният имунен отговор се реализира от „армия” от клетки, които унищожават всяка клетка в кръвта, която разпознават като” враг”. Хуморалният имунитет призвежда антитела, които са нашите „химически оръжия” срещу чуждите „нашественици”, и които чрез другите телесни течности достигат далеч. За да работи добре имунитетът, тези две „военни формирования” трябва да са в баланс. Постоянният стрес обаче дебалансира системата, започва да подава фалшиви сигнали и „армията” се дезорганизира.
При хронично възпаление, каквото се поява следствие на продължителен стрес, се увреждат тъканите, което води до разпространение на клетъчни антигени в тялото и образуване на автоантитела, които те вместо да атакуват нашествениците, убиват собствените клетки. Така се отключват автоимунните заболявания, обяснява нагледно известната лекарка.
Факторите на стреса
Ако вашият колега или началник непрекъснато ви трови, ако в семейството ден през ден има скандали, няма начин да не стигнете до дистрес и да не се разболеете, коментира д-р Папазова. Много често съвременният човек не съзнава, че живее в постоянен стрес, отбеляза още тя. Дори ако работите в помещение, където няма естествена дневна светлина, вашият циркаден цикъл ще бъде нарушен, енергията ви ще започне да намалява и в един момент ще станете податливи на болести, обясни д-р Папазова.
Днес мнозина, заради липса на време или пък заради диети, не закусват сутрин, без да си дават сметка, че така нарушават естествения си биологичен ритъм. Приемът на вредни храни, химическото и радиационно замърсяване, на което ежедневно сме изложени, приемът на медикаменти – ето други фактори на дистрес, посочва известната холистична лекарка. Добавя и рядкото пиене на вода, което поставя тялото на изпитанието на хронична дехидратация. По този начин обричаме клетките си на замърсяване с токсини, нов стрес за организма, който от своя страна също предизвиква процес на дехидратация, обяснява д-р Папазова. Обръща внимание на целостния начин на живот и не на последно място на човешкия мироглед, защото от него зависи нашето отношение и възприятие на различните събития. Дори начина, по който седим, е важен, продължителното седене на стола не е функционално и също стресира тялото ни, казва д-р Папазова.
Укрепването на имунитета в детска възраст предпазва от автоимунни заболявания.
Тъй като автоимунните заболявания се провокират още в детска възраст, е важно как ще възпитаваме и гледаме детето. Бебетата се раждат с висок хуморален имунитет, но с недоразвит клетъчен имунитет, който укрепва през първите две години от живота им. Ако попречим на изграждането на клетъчния имунитет с прибързано даване на антибиотици и други лекарства, нарушаваме баланса на имунния отговор, обяснява д-р Папазова. Toгaвa „нашествениците” се посрещат само с „химическото оръжие”, което води до алергия, без да има генетична предразположеност. Затова д-р Папазова съветва родителите да оставят детския организъм сам да се справи с болестотворните микроорганизми и да си изработи имунна памет. Според нея майките постъпват изключително неправилно, когато изваряват играчките на деца, треперят да не лапнат нещо от земята, при най-малкото кихане, каляне търчат при лекаря и настояват за рецепта, тъпчат децата си от най-ранна възраст с антибиотици. Д-р Мария Папазова предупреждава, че укрепването на детския имунитет не става с едно хапче.
Родителите често не си дават сметка, че тръгването на ясла, детска градина, училище е стрес за детето, коментира още д-р Папазова. Според нея именно този постоянен стрес е виновен за ширещата се агресия напоследък сред подрастващите, затова и при тях рано се отключват автоимунни заболявания.
Съветите на д-р Папазова за профилактика на стреса и автоимунните заболявания четете в следваща статия.

Общо
Д-р Мария Папазова за стреса и автоимунните заболявания
Заглавие
Д-р Мария Папазова за стреса и автоимунните заболявания
Описание
Укрепването на имунитета в ранна възраст не става с едно хапче, предупреждава известната лекарка.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker