Новини

Всекидневен прием на парацетамол крие опасности

Всекидневният прием на парацетамол крие опасности
Всекидневният прием на парацетамол крие опасности

Всекидневната употреба на парацетамол може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт, предупреждава проучване на водещи учени. То разкрива, че при хората, които приемат лекарството дълго време, вероятността да умрат внезапно е с 63% по-висока. Освен това при тях рискът от инфаркт или инсулт е с 68% нагоре. Вероятността да получат язва или кървене в стомаха е с почти 50% по-голям, съобщи в. „Дейли Мейл“. Парацетамолът е смятан от лекарите за по-безопасен от аспирина, който може да причини стомашно кървене и от ибопруфена, който е свързан с инфаркта и инсулта. Но след като разгледали данните от проучването, обхванало 666 000 пациенти, казват, че рисковете може би се подценяват и настояват за основен преглед на безопасността на лекарството. Те смятат, че парацетамолът може да предизвиква заболяване, като блокира действието на ензима COX-2.

Учени от Института по ревматология и мусколноскелетна медицина в Лийдс разгледали осем проучвания, които съдържат информация за пациенти, които взимат „Парацетамол“ всеки ден в продължение на 14 години за артрит и болки в гърба. Тези проучвания обхванали и пациенти, които взимат лекарството по-рядко, както и такива, които почти не го пият.
Филип Конахан, който водел проучването, изтъкнал, че за повечето пациенти рисковете били много малки, а тези, които пият парацетамол дълго време може би ще развият болести, от които ще умрат по-рано. По тази причина е трудно да се каже, че лекарството причинява проблема.
Но професорът допълни: „Тревожа се, че продължителното приемане на „Парацетамол“ в големи дози може би е свързано със странични ефекти, които преди не сме забелязали“. Той твърди че пациентите, на които е предписан продължителен прием на лекарството за артрит или болки в мускулите и ставите трябва да говорят с лекаря си за алтернативно лечение, например упражнения.
„Имайки в предвид широката му употреба и достъпност, е наложителен систематичен преглед на ефикасността и поносимостта на парацетамола при индивидуални условия“, завършва проучването.
Парацетамолът е най-използваното обезболяващо във Великобритания, като годишно се раздават 22.5 млн. рецепти за него. Освен това 200 млн. опаковки се продават сбободно.

Общо
Всекидневен прием на парацетамол крие опасности
Заглавие
Всекидневен прием на парацетамол крие опасности
Описание
Всекидневната употреба на парацетамол може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и преждевременна смърт, предупреждава проучване на водещи учени
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker