Новини

Депресия или тъга – как да ги разпознаем?

Депресията не изисква непременно трудно събитие или ситуация, загуба или промяна на обстоятелствата като причина

Депресията обаче е анормално емоционално състояние.
Има фундаментална разлика между чувството на тъга и страданието от депресия.

Всички преживяваме моменти в живота си, когато се чувстваме тъжни. Вероятно след загуба на домашен любимец, ако в училище сме се провалили на някой тест или пропуснем рождения ден на любим човек. Въпреки това има фундаментална разлика между чувството на тъга и страданието от депресия.
Гай Уинч, психолог и автор, пише в статия за списанието „Психологията днес“, че тъгата е нормална човешка емоция. Той казва: „Ние всички го преживяваме и всички отново ще го преживеем. Тъгата обикновено се предизвиква от трудно, болезнено, предизвикателно или разочароващо събитие, опит или ситуация. С други думи, ние сме склонни да се чувстваме тъжни за нещо. Когато това нещо се промени, когато емоционалната болка избледнява, когато сме се приспособили или преодолели загубата или разочарованието, нашата тъга намалява. “
Марва Азаб, преподавател по психология в Калифорнийския държавен университет, Лонг Бийч, споделя, че тъгата е „здравословен отговор на всякакъв вид загуба, разочароващ резултат или вреден коментар“.
Депресията обаче е анормално емоционално състояние. Това е психично заболяване, което засяга начина, по който мислим, чувстваме и се държим. Уинч обяснява: „Когато сме депресирани, се чувстваме тъжни за всичко. Депресията не изисква непременно трудно събитие или ситуация, загуба или промяна на обстоятелствата като причина. Всъщност, това често се случва при липса на такива тригери. Животът на хората на хартия може да е съвсем идеален – те дори ще признаят, че това е така – и въпреки това те все още се чувстват ужасно.“
Когато човек е в депресия, тя засяга всяка част от живота – нещата, от които преди сте се наслаждавали, вече не са приятни, депресията изтласква енергията и мотивацията, прави хората нетърпеливи, раздразнителни, ядосани и ги кара да се чувстват като провал.
За да разберете дали сте депресирани или просто тъжни, опитайте се да отговорите на следните въпроси:
Променени ли са вашите навици на хранене и сън?
Може би се чувствате тъжни след особено тежка раздяла или смъртта на домашен любимец, но все още сте в състояние да се придържате към рутинните действия, когато става въпрос за хранене и сън. Ако човек е депресиран, нормалните сън и хранене са нарушени. Може да откриете, че спите повече или по-малко от обичайното и апетитът ви също да е засегнат – или ядете повече от нормалното, или пък нямате апетит.
Все още ли обичате да правите нещата, които харесвате?
Когато се чувствате тъжни, все още ще можете да правите нещата, на които винаги сте се наслаждавали – например да излизате с приятели или да продължавате да имете различни хобита. Когато се чувствате депресирани, изпитвате анхедония, което е невъзможността да чувствате удоволствие. В списанието CyberShrink пише, че анхедонията е състояние, когато „каквото и да обичаш вече не работи – хобита, секс, спорт, хранене, домашни любимци, нищо наистина. Това също вероятно е и основният фактор на „скуката“- чувстваш се отегчен, защото нищо не ти носи забавление или удоволствие. “
Изпитвате ли самонаказващи или изключително негативни мисли?
Въпреки че може да се чувствате отговорни за грешка, която сте направили по време на работа, няма да изпитвате постоянно чувство за вина, безполезност или чувство за провал. Депресията обаче се проявява с постоянни мисли или чувства на вина или безполезност. Чувстваш се като провал и обвиняваш себе си за всичко, което се е объркало.
Отказ от отговорност: Това не е диагностичен инструмент и ако подозирате, че може да сте депресиран, важно е да се консултирате с Вашия лекар.
Симптоми на депресия
Според DSM-V, пет от девет симптома трябва да преобладават по време на двуседмичен период. Тези симптоми могат да причинят лични проблеми и промени в начина, по който функционирате социално и професионално.
Променя в апетита, загуба на тегло (когато не се опитвате да сваляте килограми) или наддаване на тегло – прекалено много или твърде малко; умора или загуба на енергия; забавяне или ускоряване на физическата активност; чувство на безполезност; чувство на прекомерна или неподходяща вина; трудно съсредоточаване или нерешителност; повтарящи се мисли за смърт или самоубийство; трябва да има поне един симптом.
Депресивно настроение
Загуба на интерес или удоволствие в нещо, което преди сте обичали.
Ако сте загрижени, че сте в депресия, а не просто тъжни, запишете си час за среща с лекар, за да можете да обсъдите вашите проблеми. За щастие депресията може да се управлява с терапия и медикаменти. Оставена без лечение и без да бъде лекувана, депресията е състояние, което може да доведе до самоубийство.

Общо
Депресия или тъга – как да ги разпознаем?
Заглавие
Депресия или тъга – как да ги разпознаем?
Описание
Депресията не изисква непременно трудно събитие или ситуация, загуба или промяна на обстоятелствата като причина.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker