Новини

Детегледачки и хора на почасова работа се търсят в къщичките за младежи с увреждания

23 деца от центровете за младежи с увреждания „Надежда“ и „Любов“ получават подкрепа и обич

Къщичките "Надежда"/зелената/ и "Любов"/оранжевата/ изглеждат много симпатични, както отвън, така и отвътре
Къщичката „Надежда“ изглежда много симпатично, както отвън, така и отвътре

От детегледачки и хора на почасова работа се нуждаят екипите на двата Центъра за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания. Двата центъра, известни още като къщичките „Любов“ и „Надежда“, изпитват остра нужда от още поне седем човека, които да се грижат за децата и от хора, които почасово да се занимават с тях срещу заплащане. Освен това, двата центъра имат нужда от пералня, втора употреба, и от сушилня. Това сподели за „Здраве да е“ Галя Бисет от сдружение „Еквилибриум“, което управлява Социалния комплекс и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Русе. Под детегледачка за децата в къщичките се разбира не само жена, която ги обслужва, а която подхожда индивидуално към всяко от тях. Детегледачката е като майка, която се грижи и възпитава децата си, това е точното определение. Каквито са задълженията на една майка – да готви, чисти, пере и гледа децата си, такава е работата и на детегледачката в къщичките, казва Галя. Детегледачката познава добре децата, за които се грижи: техните заболявания, навици и предпочитания, и се ръководи от тях при обгрижването им. В помощ на детегледачките по стените на помещенията са залепени листи с информация за всяко дете, нещо като негов профил с особеностите му. Така се осъществява индивидуален подход към всяко от децата, които са единадесет в едната къща и дванадесет в другата.

Къщичките "Надежда"/зелената/ и "Любов"/оранжевата/ изглеждат много симпатични, както отвън, така и отвътре
Къщичката „Любов“

В двата центъра живеят общо 23 деца на възраст от 18 до 29 години, всичките с тежки умствени увреждания. Думата деца в случая е най-подходяща, защото те не изглеждат на възрастта на годините си. Всичките обаче са физически добре, мобилни са, а някои от тях могат да общуват с други хора. Особено се впечатляват от гости в къщичките. Подават ръка за поздрав, готови са да се гушнат, буквално крещят от радост, когато видя симпатични хора. Не всички, разбира се, има и такива, които са затворени в собствения си свят, но и в техните очи има живец и се усеща, че преживяват нещо.

Интериорът им е съобразен с децата, там прекарват голяма част от времето си
Интериорът им е съобразен с децата, там прекарват голяма част от времето си

Много усилия е коствало и коства на персонала да накара децата да забравят навиците си и да се освободят от особеното си поведение, формирано по време на дългия им престой в институции. Резултатите не са постигнати лесно, но има напредък в развитието им. Децата вече имат изградени навици и елементарни умения, хранят се самостоятелно, връщат си приборите, дори ги измиват, спазват часовете за почивка следобяд и, ако не спят, пазят тишина. Дневната им програма е разчетена по часове. Ставане сутрин, закуска, занятия в дневния център „Надежда“ или ходене на училище, обяд, следобедна почивка, отново закуска и т.н. От екипите на двете къщички казват, че особено се нуждаят от подкрепа за децата в интервала от 16 30 до 19 часа, когато част от работещите си тръгват. На всяка цена им трябват хора за почасова индивидуална работа с децата не само надвечер, а и сутрин, уточняват от персонала. Става въпрос за платена почасова работа на външни хора, които да се занимават с децата, според техните възможности. В профила на всяко дете е описано какви са навиците му и от какъв вид занимание се нуждае, какво харесва и не харесва и върху какво трябва да се наблегне в индивидуалната работа с него.
Засега няма нито един такъв човек, пожелал да се занимава почасова с дадено дете. Екипът се надява да се появят желаещи, тъй като на този етап детегледачките не насмогват и са принудени да държат в къщите децата, вместо да изведат част от тях на разходка или да ги занимават индивидуално, според възможностите им.
Осем от младежите учат в специалните паралелки на Гимназията по облекло, а други четири в помощното училище „Петър Берон“. От „Еквилибриум“ споделят, че тази учебна година в къщичките има и трима абитуриенти-първите зрелостници на двата центъра от създаването им преди две-три години, до сега. Почти всички възпитаници на къщите посещават по график Дневния център за деца с увреждания, който се намира в бившата специализирана детска градина „Надежда“.
Освен детегледачи, за децата се грижат медицинска сестра, социален работник и психолог.

Валя Караджова

Общо
Детегледачки и хора на почасова работа търсят в къщичките за младежи с увреждания
Заглавие
Детегледачки и хора на почасова работа търсят в къщичките за младежи с увреждания
Описание
23 деца от центровете за младежи с увреждания „Надежда“ и „Любов“ получават подкрепа и обич
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker