Новини

Детски онколог: Лимфомът може да се обърка с грип

С ранна диагноза, повечето лимфоми при деца се лекуват с почти 100% успеваемост

Подобно на грипа, един от най-често срещаните видове рак в детска възраст – лимфомът, се изявява със симптоми като умора, отпадналост и повишена температура. По повод Месеца за осведоменост за рака на кръвта – септември, детският онколог проф. Фунда Чорапджиоглу от болница Acıbadem Maslak в Турция даде информация и съвети към родителите относно лимфома. Това коварно заболяване може да се изяви с увеличени лимфни възли във всяка част от тялото, както и с хепатомегалия (увеличаване на черния дроб) и спленомегалия (увеличен далак). Това не означава, че всеки уголемен лимфен възел е повод за притеснение, а по-скоро повод за внимание, посочва детският онколог.

Тъй като лимфомът наподобява доста заболявания, диагностицирането му може да отнеме много време. Все пак уголемените лимфни възли, обикновено в областта на врата, слабините, подмишниците и ключиците, особено след прекарана инфекция на горните дихателни пътища при деца, обичайно са в резултат от настинка, отбелязва проф. Фунда Чорапджиоглу. И обяснява: „Лимфните възли са нормални структури, налични при всички здрави хора и особено забележими при децата. Няма нужда да се притеснявате при всяко уголемяване на лимфен възел при детето. Все пак имайте предвид, че увеличен лимфен възел може да бъде признак и за лимфом, затова всеки случай трябва да се разглежда поотделно, в светлината на подробната медицинска история, физическите прегледи и съответните изследвания, за да се избегне загуба на време в диагностичния процес. За поставяне на диагнозата се използват както кръвни изследвания, така и образни изследвания като рентгенова снимка (две проекции), ултразвук, компютърна томография и биопсия“.

Симптоми като инфекция, висока температура, загуба на тегло, нощно потене, анемия и обриви е важно да се вземат предвид при децата, когато е налице и лимфен възел с размери над 1 см, казва проф. Фунда Чорапджиоглу. Детският онколог обяснява: „Меките, лесно напипващи се и подвижни лимфни възли са доброкачествени. Неподвижни лимфни възли или такива формиращи грозд могат да бъдат признак за метастатичен рак или лимфоми. Затова е добре промените да се забелязват своевременно и да се следи има ли развитие по отношение размера или броя на лимфните възли във времето. Лимфни възли, които не намаляват към обичайните си размери за период от 4-6 седмици или не регресират напълно в рамките на 8-12 седмици трябва да се изследват с помощта на биопсия. Лимфом може да се подозира при лимфни възли с размери над 2 см в диаметър на врата. Рискът от раково заболяване е висок при лимфните възли в областта на ключицата, независимо от размера им“.

Лимфомите са на трето място сред най-често срещаните видове рак в детска възраст, след левкемията и туморите на централната нервна система. Проф. Фунда Чорапджиоглу посочва, че за поставянето на дефинитивна диагноза се отчитат медицинската история на пациента, резултатите от изследвания и прегледи: „Ранната диагноза спасява живот при пациентите с лимфоми и осигурява пълен успех при лечението. Поради това е важно децата да се наблюдават внимателно, за да се идентифицира проблемът навреме“.

Развитието на рака при децата протича много бързо, но и успеваемостта при лечението е много по-висока, отколкото при възрастните. С ранна диагноза, успеваемостта при лечение на повечето лимфоми в детска възраст е почти 100%, посочва проф. Фунда Чорапджиголу. Специалистът подчертава, че децата трябва да се насърчават да се хранят здравословно, с балансирана храна и да правят редовно упражнения. Освен това, децата трябва да избягват зони, в които се пуши, както и преработени храни и колбаси, и храни с високо съдържание на захар.

Общо
Детски онколог: Лимфомът може да се обърка с грип
Заглавие
Детски онколог: Лимфомът може да се обърка с грип
Описание
С ранна диагноза, повечето лимфоми при деца се лекуват с почти 100% успеваемост.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker