Новини

Откривателят на СПИН Люк Монтание: Силен имунитет в борбата срещу ебола

 

За вълните от епидемии и замърсяването – интервю с откривателя на ХИВ вируса професор Люк Монтание в рубриката “Зелена светлина – на фокус”
Люк Монтание има идея как да продължи борбата с ебола

В днешно време се наблюдава спад в системата за имунна защита на населението по света. Причината са новите фактори в околната среда, които водят до замърсяване – на химично, на хранително, а и на електромагнитно ниво.  Това коментира в рубриката „Зелена светлина – на фокус“ по БНТ Люк Монтание, който е откривател на ХИВ вируса. Напоследък той изследва именно начина, по който електромагнитните вълни влияят на нашата ДНК и предизвикат окислителен стрес, който променя нашата ДНК и намалява защитните сили на имунната система. По думите му ,наистина трябва да насочим вниманието си в тази посока.

Като всички нас,  и той си задава въпроса: защо е тази поредица от епидемии? Случайна ли е тя или се подчинява на определена логика? „В този смисъл трябва да сме бдителни и да намалим до минимум факторите, които поразяват имунната ни система. Същевременно хората трябва да са по-отговорни. Нужно е с поведението си те да не позволяват лесното предаване на вируси и бактерии. Такъв е и случаят с ебола. Заболяването е много различно от СПИН“, казва Монтание пред Милен Атанасов.
По думите му, СПИН се предава само по кръвен и полов път. Ебола се предава само с докосване на кожата на носителя на заразата. Болестта е много заразна и лесно се предава от човек на човек. „Не можем да се надяваме, че тя ще се ограничи само до определена зона. Преди е имало пикове на заразата, които са се ограничавали до едно село или до няколко души. Сега става въпрос за няколко хиляди души. Такъв процес вече се контролира трудно. Невъзможно е да поставите бариери между държавите. Моето предложение е: когато един човек е в контакт с носител на заразата, то неговата имунна система трябва да бъде подсилена. Ние имаме средствата и продуктите, за да го направим – антиоксиданти, имуностимуланти. Те увеличават съпротивителните сили на човека, който е бил в контакт със заразата“, казва още Монтание.

„Ебола няма да убие 100 процента от заразените. Има хора, които оцеляват и такива, които не оцеляват. Тези, които оцеляват, развиват имунитет, тоест антитела. Трябва да се направи всичко възможно хората в контакт със заразата да имат такъв имунитет. Това може да се постигне чрез така наречената пасивна имунизация, като се направи серум от кръвта на пациент, който е оздравял след заразяване с ебола и с него да се помогне на пациент, който страда от болестта, но имунната му система не е достатъчно силна, за да се справи с нея.
Това е положението в момента. Преди да бъдат намерени ефикасни и активни продукти, все пак може да се направи нещо. И преди всичко трябва да сме бдителни, тъй като във всяка държава в един или друг момент могат да се появят заразени хора, които да имат много контакти, преди да разберат, че са заразени“, категоричен е ученият, който в момента работи във Франция, в други европейски страни и в Африка.

Източник: БНТ, „Зелена светлина – на фокус“

Общо
Откривателят на СПИН Люк Монтание: Силен имунитет в борбата срещу ебола
Заглавие
Откривателят на СПИН Люк Монтание: Силен имунитет в борбата срещу ебола
Описание
Ебола се предава само с докосване на кожата на носителя на заразата
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker