Новини

Обсъждаме у нас румънския опит в спешната помощ

Румънска спешна помощ
Румънска спешна помощ

Реформа в спешната помощ- опитът на Румъния. Това е темата на дискусията, която се провежда утре, 4 декември, в столичния хотел „Шератон”, съобщават от пресцентъра на Българския лекарски съюз.
Най-успешният модел на спешна помощ в последните години е на нашата северна съседка и той ще бъде представен от неговия създател д-р Раед Арафат, който в момента е държавен секретар по здравеопазване на Румъния.
През 1993 година в Муреш заедно с местната пожарна се създава първият отряд за спасяване при пътни инциденти в Румъния, а година по-късно в страната заработва първият отдел по спешна помощ, благодарение на подкрепата на Кралската клиника на Единбург и ВВС. Постепенно структурите на спешната помощ се разширяват, а през 1999-2001 се реализира Национална програма за интегрирана спешна помощ по проект на Световната банка. През цялото време д-р Раед Арафат, който е сириец, работи всеотдайно и безвъзмездно заедно с екипа си. През 2003 и 2005 години той е отличен с висши държавни отличия за научната си дейност и изключителния си принос за развитие на спешната помощ в Румъния.
Паралелно с румънския опит по време на форума ще се обсъди и състоянето на спешната помощ в България и нейните сериозни проблеми. В дебата ще вземе участие д-р Десислава Кателиева, председател на Сдружението на работещите в спешната помощ.
Форумът се организира от Национална пациентска организация и Българския лекарски съюз.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker