Новини

Днес е Успение Богородично и Ден на спасението

На 15 август почитаме паметта на медици, полицаи и граждани, жертвали своя живот, за да спасят друг

Днес е Успение Богородично и Ден на спасението.
15 август е също Ден на спасението и на него се отдава почит на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяване на човешки живот.

На днешния ден, Успение на Света Богородица, християните почитат Божията майка. 15 август е също Ден на спасението и на него се отдава почит на всички лекари, медицински сестри, полицаи, доброволци и граждани, загинали при спасяване на човешки живот. По този повод от 12 часа пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните, който се намира в столицата в градинката пред ВМА с едноминутно мълчание граждани и официални лица се отдадат почит на онези, които са жертвали своя собствен живот, за да спасят нечий друг.
Денят на спасението се отбелязва от 2005 г. насам по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст и синдикатите.
От 20 декември 2012 г. честването на 15 август като Ден на спасението е официализирано с решение на Министерски съвет. Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно и в света, която държавнически отбелязва паметта на своите сънародници, загинали при спасяване на хора в мирно време.
Известни са имената на над 130 лекари и 20 медицински сестри, загинали по време на работа, предимно след извършване на тежки среднощни операции, катастрофи с линейки, както и след заразяване болестите на свои пациенти. В списъците са и полицаи, минни спасители и обикновени граждани, изгубили живота си, спасявайки други хора.

Общо
Днес е Успение Богородично и Ден на спасението
Заглавие
Днес е Успение Богородично и Ден на спасението
Описание
На 15 август почитаме паметта на медици, полицаи и граждани, жертвали своя живот, за да спасят друг.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker