Новини

ДНК тест анализира генетична вариация, свързана с развитието на COVID-19

Тестът вече се предлага в България и може да се прилага като част от комплексните мерки за ефективна превантивна грижа

Изследването е разработено на база на данните от проучване, което установява връзка между вариация на гена TAS2R38 и индивидуалния риск от заразяване и настъпване на усложнения при протичането на коронавирусна инфекция. Резултатите от теста имат за цел да помогнат на пациентите да вземат още по-информирани решения в грижата за своето здраве и да преценят дали да приложат допълнителни медицински и превантивни мерки, съобразени с генетичните си предразположения.

Влиянието на гена TAS2R38 е идентифицирано в рамките на проучване сред близо 2 000 човека, от които 266 с положителен резултат за вируса SARS-CoV-2, отговорен за COVID пандемията. Изводите от проучването сочат, че при носителите на варианта GG на гена TAS2R38 се наблюдава десет пъти по-голям риск да се заразят с COVID-19, а продължителността на симптомите при тях е средно пет пъти по-голяма, отколкото при носителите на вариант CC. При носителите на вариант GG се наблюдава и четири пъти по-висок риск от хоспитализация в сравнение с носителите на вариант GC, които според данните от извадката са изложени на умерен риск. В същото време нито един от пациентите, носители на вариант CC, които според резултатите от изследването попадат в най-малко рисковата група, не е бил приет в болница.

TAS2R38 кодира един от рецепторите за горчив вкус, които се намират в клетките на устната кухина и дихателната система и частично определят вродената имунна реакция и предразположеността към инфекции на горните дихателни пътища. Пациентите с най-благоприятната вариация на гена обаче не бива да смятат, че са защитени от вируса. За тях, както и за всички останали, остават валидни препоръките, свързани с ефективната превенция и профилактика на заболяването, включително дезинфекция и често миене на ръцете, носене на маска, спазване на дистанция при социални контакти и др.

„Много са факторите, от които зависи индивидуалният риск от заразяване и това как ще протече болестта. В това число влизат фамилната анамнеза, моментната клинична картина, наличието на придружаващи заболявания, начинът на живот и други условности. Тепърва ще се провеждат още проучвания в сферата и ще получаваме все повече информация за връзката между генома на човек и протичането на заболяването, но ние вярваме, че всеки ориентир е ценен в сегашната ситуация. Важно е хората да имат предвид, че този тип изследвания не са диагностични – те анализират ДНК предразположения, които имат ограничено влияние върху процесите и реакциите в организма ни. Тяхната основна полза се крие в това, че ни дават възможност да планираме по-прецизно грижата за здравето си, а в конкретния случай и поведението ни, например участието ни в различни социални дейности.“ – уточнява Боряна Герасимова, основател на българската компания Re:Gena, която работи със световно признати генетични лаборатории и предлага изследване на гена TAS2R38.

Анализът на TAS2R38 се извършва посредством безкръвен ДНК тест, като материалът за него може да бъде взет бързо и лесно в домашни условия – чрез натривка на устната кухина със стерилен тампон. Резултатите от него се обработват в рамките на четири седмици и са валидни за цял живот. Пациентите могат да изберат да получат информация за генотипа  само на този генетичен вариант или да поръчат разширено изследване със задълбочена информация за генетични предразположения, свързани с ключови здравни рискове, метаболитни фактори, хранителни реакции и други. Получените данни представляват важна част от цялостната здравна картина, на база на която хората могат да планират грижите за себе си, в т.ч. профилактични прегледи, хранителен и двигателен режим,  прием на добавки и т.н.

Проучванията за влиянието на гените върху развитието на различни заболявания, включително COVID-19, продължават да текат и да бъдат обект на силен интерес в научните среди. Усилията на специалистите са насочени към прецизиране на инструментариума, с който могат да бъдат установени  и ефективно повлияни значими ДНК предразположения, оказващи въздействие върху процесите в човешкото тяло. Очакванията са в перспектива да бъдат установени нови корелации, които ще позволят още по-ефективна превенция, профилактика и лечение.

Общо
ДНК тест анализира генетична вариация, свързана с развитието на COVID-19
Заглавие
ДНК тест анализира генетична вариация, свързана с развитието на COVID-19
Описание
Тестът вече се предлага в България и може да се прилага като част от комплексните мерки за ефективна превантивна грижа.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker