Новини

Не правете това ако искате да помогнете на детето си да отслабне

Може да бъде по-ефективно за родителите да обсъдят значението на здравословното хранене и физическата активност за здравето като цяло

Децата и храненето.
Но не трябва ли родителите да забележат и да предприемат някакви действия, ако детето им тежи твърде много?

Когато родителите смятат, че децата им са с наднормено тегло, независимо от това дали те са или не – тези деца са склонни да наддават на тегло, показва ново изследване. „Родителските възприятия могат да бъдат нещо като самоизпълняващо се пророчество“, заявява съавторът на проучването Анджелина Сатън. Тя е асистент в Катедрата по поведенчески науки и социална медицина в Щатския университет по медицина във Флорида.
Но не трябва ли родителите да забележат и да предприемат някакви действия, ако детето им тежи твърде много? Не е задължително, заявяват изследователите. Децата, които са с наднормено тегло, натрупват по-малко, ако родителите им мислят, че те тежат нормално, показва проучването. „В този случай, при обратната ситуация, покачването на килограмите може да бъде защитна реакция“, заявява Сатън.
Резултатите от проучването са публикувани онлайн на 21 април в списание „Педиатрия“. Изследването открива връзка между родителското възприятие и детското тегло, но то не е било предназначено да докаже причинно-следствена връзка.
Сатън казва, че тя и колегата й са били вдъхновени от проучвания, които открили, че „възрастни, които се възприемат с наднормено тегло са склонни да наддават повече във времето, отколкото възрастни, които се възприемат с нормално тегло“ – без значение какво е започващото им тегло.
В новото изследване учените разглеждат резултатите от австралийски изследователски проект, който проследява повече от 3500 деца и техните родители. Проектът последвал децата в двугодишни интервали от 4-5 години до 12 до 13 години. Родителите (97 % майки) отговорили на въпроси за това как те възприемат теглото на децата си.
На възраст от 4 до 5 години три четвърти от децата имали здравословно тегло. 20 % действително били с наднормено тегло или затлъстяване, но родителите им обикновено си мислели, че децата са с нормално тегло, открили изследователите.
С течение на времето, „сред децата, които попадали в графата с наднормено тегло, те наддавали повече, ако родителите им ги възприемали с наднормено тегло,“ допълва Сатън.
Проучването, което учените преразгледали, не е имало специфична информация за броя на допълнително наддадените килограми. Анджела Сатън споделя, че дали теглото е наднормено в детска възраст е „трудно да се определи, тъй като децата все още растат и наддаването на тегло в тази възраст зависи от височината.“ Изследването се основава на често използвано измерване, наричано индекс на телесна маса (ИТМ). ИТМ дава груба оценка на мазнините в тялото на човека въз основа на височината и теглото, а при деца включва възрастта и пола. Проучването обаче не уточнява колко се увеличава ИТМ, когато родителите възприемат децата си с наднормено тегло. Вместо това, изследването просто предполага, че съществува връзка между родителското възприятие и допълнителните килограми, когато родителя мисли, че детето е с наднормено тегло.
Изследователите не открили никаква връзка с теглото на родителите. Но те също така не са имали никаква информация за това как родителите възприемат собственото си тегло.
Какво всъщност може да става? Едно от обясненията е, че когато родителите възприемат децата си с наднормено тегло, е малко вероятно да контролират децата си при приема на храна и физическа активност“, споделя Сатън. „В зряла възраст хората, които се чувстват заклеймявани заради теглото си, са склонни да преяждат и да избягват всякаква физическа активност. Подобни механизми вероятно работят също в детството. Дори ако родителите се опитват да ограничат приема на храна на децата си, те могат да се бунтуват, а впоследствие да се хранят повече,“ добавя тя.
Дъстин Дънкан, доцент в катедрата по здравето на населението в нюйоркското университетско училище по медицина, подкрепя проучването. Също като Сатън той отбелязва, че не е ясно защо родителските възприятия за наднорменото тегло на децата биха могли да се превърнат в реалност. Това е възможно, допълва той, защото родителските мании относно теглото може да прехвърли на децата, което преминава през лошо психично здраве и „стратегии за справяне“ като преяждането. Дънкан предупреждава, че тъй като това е само едно проучване, родителите не трябва да се опитват да променят начина, по който възприемат теглото на децата си въз основа на констатациите от него.
Няма много изследвания какви са най-добрите начини, чрез които родителите могат да се отнасят към теглото на децата си, споделя той. Повече изследвания са необходими, за да се помогне на родителите да разберат как да общуват най-добре с децата си относно въпросите, свързани с теглото, добавя той.
Какво все пак могат да направят родителите? Родителите трябва да говорят с децата си за това какво означава да бъдеш здрав, без да се фокусират конкретно върху теглото, препоръчва Сатън. Може да бъде по-ефективно за родителите да обсъдят значението на здравословното хранене и физическата активност за здравето като цяло, да им предоставят различни възможности за двете в ежедневието, отколкото да се съсредоточават специално върху теглото,“ завършва Сатън.

Общо
Не правете това ако искате да помогнете на детето си да отслабне
Заглавие
Не правете това ако искате да помогнете на детето си да отслабне
Описание
Може да бъде по-ефективно за родителите да обсъдят значението на здравословното хранене и физическата активност за здравето като цяло.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker