МедицинатаНовини

Лекарите излизат на протест утре в подкрепа на европейските си колеги

Западна Европа се бори за придобивки, докато Източна Европа се стреми да преживява

Медицински служители от болничната и извънболничната помощ ще излязат в двора на МБАЛ-Русе пред Хирургичния блок, за да изразят становището си и да подкрепят европейските си колеги.
Медицински служители от болничната и извънболничната помощ ще излязат в двора на МБАЛ-Русе пред Хирургичния блок, за да изразят становището си и да подкрепят европейските си колеги.

Регионалната организация на Българския лекарски съюз подкрепя без съмнение исканията на европейските си колеги за осигуряване на средства за гарантиране на качествено здравеопазване за всички европейски граждани, прекратяването на корупцията, преустановяването на репресии върху медицинските служители и не на последно място адекватно заплащане и достойни условия на труд за всички служители в системата в България. Затова утре точно в 13 часа медицински служители от болничната и извънболничната помощ ще излязат в двора на МБАЛ-Русе пред Хирургичния блок, за да изразят становището си и да подкрепят европейските си колеги, заяви д-р Силви Йорданов, зам.-председател на РК на БЛС-Русе.
По време на днешната пресконференция Управителният съвет на Районната колегия на Българския лекарски съюз за пореден път предупреди за проблемите в българското здравеопазване и недостига на средства в българските лечебни заведения, които по никакъв начин не гарантират адекватен достъп на гражданите до качествена медицинска помощ. Недоволството на лекарите ще продължи около 30 минути. Д-р Антон Въжаров, председател на РК на БЛС –Русе, бе категоричен, че пари за здравеопазване няма, а и не може да има и претенции към здравеопазването като цяло. „Протестът може да стигне до искане на оставки, дори до искане за смяна на цялата политическа система.“, заяви още той.
Д-р Светослав Дачев смята, че протестът на FEMS е съвсем основателен и навременен. Ясно можем да разграничим Запад от Изток, защото Западна Европа се бори за определени часове, почивки, колективни права и синдикални придобивки, докато Източна Европа буквално се бори, за да оцелее и преживее.
По време на пресконференцията д-р Йорданов представи решенията, взети на 60-я извънреден събор на БЛС, провел се на 11.05.2014г. във Варна, както и приетата декларация.
Основен генератор на посочените проблеми за България е тежкият финансов дефицит, в който се намира страната повече от шест години, смятат от БЛС. Настъпилият дефицит в комбинация с лошото управление на средствата води до нарастваща неудовлетвореност от качеството на медицинската помощ в страната. От документа става ясно още, че лечебните заведения в нашата страна са заплашени от декапитализация и фалити, както и от липса на медицински кадри.
Исканията им са за актуализация на бюджета на НЗОК, за да се гарантира по този начин сигурност в здравната система и за отпадане на всички нормативни актове, които пречат на реализацията на това искане.
Ето и решенията, взети на събора на БЛС:
1. Управителният съвет на БЛС да оттегли подписите на своите представители от Националния рамков договор за 2014г.
2. На 15.05.2014г. РК на БЛС да организират и проведат протестни акции в рамките на Деня на протест на европейските лекари.
3. Настояваме за незабавна отмяна на ПМС 94 от 24.04.2014г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал.2,т.2 от закона за здравното осигуряване (което постановление радикално променя условията за работа в лечебните заведения).
4. В случай, че исканията ни за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнение до 30.05.2014г. БЛС ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

Общо
Лекарите излизат на протест утре в подкрепа на европейските си колеги
Заглавие
Лекарите излизат на протест утре в подкрепа на европейските си колеги
Описание
Западна Европа се бори за придобивки, докато Източна Европа се стреми да преживява
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker