Новини

Д-р Мариана Москова за заболяванията на щитовидната жлеза при децата

Всяка година на 25-ти май се отбелязва Световният ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. За жалост тези заболявания са често срещани не само при възрастните, но и при децата. През последните години диагностиката им е значително подобрена, а оттам и лечението им. Подробности за ролята на тази жлеза, за най-честите заболявания и за симптомите, по които да ги разпознаем, дава д-р Мариана Москова – детски ендокринолог и педиатър в ДКЦ-2, гр. Русе.

Д-р Москова, каква функция изпълнява щитовидната жлеза и кои са най-честите заболявания при децата?

Щитовидната жлеза е орган с форма на пеперуда и е разположена на предната страна на шията. Тя изработва три хормона  – тироксин, трийодтиронин и калцитонин. Първите два контролират растежа, съзряването на тъканите и органите, обмяната на веществата и енергията, а третият е един от факторите, управляващ обмена на калция в костната система. Недостатъчната функция на жлезата се нарича хипотиреоидизъм, а повишената – хипертиреоидизъм. Понякога те се съпровождат от увеличение на жлезата, т. нар. струма (гуша). Щитовидната жлеза е тясно свързана с хипофизата и другите жлези с вътрешна секреция.  

От какво се причиняват тези заболявания?

Намалената функция (хипотиреоидизъм) може да бъде вродена или придобита. Вродената най-често се дължи на аномалия в развитието на щитовидната или хипофизната жлеза или в неправилната им функция, в следствие на различни генетични и външни фактори. Придобитият хипотиреоидизъм се получава от радиация, някои медикаменти и химически вещества, излишък или недостигът на йод в храната и др. фактори. Най-честата причина за това заболяване при децата и юношите, обаче е  резултат от увреждане на щитовидната жлеза от действието на собствени или чужди антитела – автоимунен тиреоидит (тиреоидит  на Хашимото).

Когато става въпрос за свръхпроизводство на щитовидни хормони в кръвта (хипертиреоидизъм), отново най-разпространеното е автоимуннно заболявание – болест на Грейвс или Базедова болест, по имената на първите двама лекари, които са я описали. С времето това води до уголемяване на щитовидната жлеза. При много пациенти очите стават изпъкнали поради оток на тъканите зад окото. Често болестта на Грейвс, подобно на други автоимунни заболявания, се среща в няколко члена на семейството и/или в  няколко поредни поколения. Хипертиреоидизъмът е най-често срещан сред подрастващите, по-често при момичетата, отколкото при момчетата. Може да се срещне и при по-малки деца от двата пола, както и в зряла възраст, когато отново се наблюдава по-често при жените, отколкото при мъжете.

Какви са симптомите, които пораждат съмнение за болест на щитовидната жлеза?

Най-честите признаци на хипотиреоидизъм са: лесна уморяемост, умерено наддаване на тегло (не повече от 2,5-5 кг), зиморничавост,  суха кожа, косопад, запек, забавяне на растежа и други. Понякога отпред на шията може да се забележи и опипа подутина, която представлява увеличената щитовидна жлеза.

Симптомите на хипертиреоидизъм включват: уголемяване на щитовидната жлеза, загуба на тегло, обилно потене и чувство за горещина при нормална за другите хора температура,  учестен пулс и усещане за сърцебиене, затруднено справяне с учебния материал, смяна на настроението и прекалена възбудимост, трудности при заспиване и лош сън, уголемяване и изпъкване на очните ябълки, треперене на ръцете, ускорен чревен пасаж  – изхождане на нормални изпражнения няколко пъти дневно или поява на диария, внезапно и бързо израстване на височина и проява на признаци на пубертет у деца в предпубертетна възраст, главоболие, повишено кръвно налягане, повишена кръвна захар, често уриниране, повишена жажда и др. Не е задължително всички признаци да са налице при всяко дете или тийнейджър с хипертиреоидизъм.

Как се диагностицират тези заболявания?

С цел ранно откриване на вроден хипотиреоидизъм и своевременно започване на лечение се провежда скрининг, още преди изписване на бебето от родилното отделение, като се взема капка кръв от петичката, накапва се върху филтърна бланка и се изпраща в Национална лаборатория по хормонален скрининг. В случай на откриване на заболяването веднага се информират родителите, личния лекар и регионалния детски ендокринолог и се  започва лечение.

Към диагностициране на заболяване на придобит хипо- и хипертиреоидизъмни насочват внимателно събраната анамнеза и щателният преглед. Назначават се и кръвни изследвания на хормоните, произвеждани от щитовидната и хипофизната жлези – свободният T4, ТСХ, свободен Т3 и др. Тези изследвания  не са скъпи и са възможни във всяка лаборатория. При необходимост се назначават и други хормонални изследвания, а също и образни изследвания (ехография на щитовидна жлеза, рентген и скенер на главен мозък, биопсия и др.).

Възли и рак на щитовидната жлеза в детска възраст се срещат рядко, диагностицират се с помощта на различни образни изследвания – ехография, сцинтиграфия, компютърна томография и др., и се лекуват в зависимост от конкретната ситуация.

Как се лекуват тези заболявания?

Независимо от причината, лечението на хипотиреоитизма се провежда със синтетичен хормон, който се дава под формата на таблетка един път дневно (сутрин). Лечението с него е безопасно и ефективно, но продължава през целият живот под наблюдение на ендокринолог.

Най-честият метод за лечение на хипертиреоидизма е използването на медикаменти, които потискат производството и отделянето на хормони от щитовидната жлеза. Ако хормоналният баланс не може да бъде постигнат с по този начин, тя  трябва да се разруши или отстрани.

Какъв съвет ще дадете на родителите?           

Обикновено родителите наблюдават добре децата си и при притеснения и съмнения често започват сами да се информират и да им провеждат изследвания. Това понякога е ненужно, понякога недостатъчно и води до забавяне на правилното диагностициране. Правилният подход е децата с горепосочените оплаквания и симптоми да се обърнат към личния лекар. Той трябва  своевременно  да ги консултира с детски ендокринолог, за да се постави правилна диагноза и за да се избере най-подходящият начин на лечение.

Общо
Д-р Мариана Москова за заболяванията на щитовидната жлеза при децата
Заглавие
Д-р Мариана Москова за заболяванията на щитовидната жлеза при децата
Описание
Най-честата причина за това заболяване при децата и юношите, обаче е резултат от увреждане на щитовидната жлеза от действието на собствени или чужди антитела - автоимунен тиреоидит (тиреоидит на Хашимото).
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker