Новини

Д-р Руденко Йорданов: Недостигът на кръв и кръвни продукти се задълбочава, ще расте черният пазар

Русенецът връчи на д-р Нигяр Джафер свои законадателни предложения за решаване на проблема

Русенецът връчи на д-р Нигяр Джафер свои законадателни предложения за решаване на проблема.
Д-р Руденко Йорданов: Недостигът на кръв и кръвни продукти се задълбочава, ще расте черният пазар.

Един от многобройните проблеми на българското здравеопазване е недостигът на кръв и кръвни продукти и свързаният с това черен пазар на кръв. По тази тема говори д-р Руденко Йорданов на годишната национална среща на фондация МОСТ в Албена.
По закон у нас кръводаряването е доброволно, но на практика всички знаем, че твърде често ни се налага да купуваме кръв на черно. При сегашното състояние на кръводаряването пациентите и техните близки са изправени пред необходимостта сами да си набавят животоспасяващия биопродукт, при това на цени, понякога непосилни за тях. И това е така, защото в здравната ни система липсва системност, защото между различните нормативни документи няма синхрон, коментира д-р Руденко Йорданов. Той бе категоричен, че при необходимост от 165 -170 хил. единици кръв, доброволците покриват едва една десета от нужното количество. При сериозната демографска криза директорът на ОС на БЧК-Русе прогнозира, че в бъдеще донорите все повече ще намаляват, докато нуждаещите ще се увеличават. Кръвта се използва за лечение на пациенти с остра кръвозагуба, причинена от травми, тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при лечение на злокачествени заболявания, при анемии, хемофилия и др. От друга страна не всеки може да бъде кръводарител. Хора над 65 години, както и такива с различни тежки хронични и заразни болести не са подходящи. При застаряващото население на България и ниската раждаемост проблемът ще се задълбочава. И това при условие, че няма извънредно положение, като например сериозни бедствия и аварии.
Д-р Руденко Йорданов посочи, че е важно да се отбележи, че кръвта не може да се съхранява повече от няколко месеца, а кръвните продукти имат още по-малка трайност.
Бившият председател на БЧК–Русе д-р Йорданов призова да се сложи край на лицемерието и да се намери трайно решение на проблема. Самият той бе подготвил законодателни промени, които връчи на зам.-председателя на парламента д-р Нигяр Джафер. Една от тях е свързана с възмездното кръводаряване, но на регулирана цена. Така и така кръвта се продава, но нека да е регламентирано и без посредници, което ще е на 2-3 пъти по-ниска цена, без това да отменя даряването, казва русенският лекар. Дали предложенията на д-р Йорданов ще бъдат приети, не е ясно, но добрата новина е, че във фейсбук има вече групи, коитосвързват нуждаещите се с доброволни дарители. Хубавото е, че в тези случаи повечето хора откликват без да очакват възнаграждение, от човечност и съпричастност.

Общо
Д-р Руденко Йорданов: Недостигът на кръв и кръвни продукти се задълбочава, ще расте черният пазар
Заглавие
Д-р Руденко Йорданов: Недостигът на кръв и кръвни продукти се задълбочава, ще расте черният пазар
Описание
Русенецът връчи на д-р Нигяр Джафер свои законадателни предложения за решаване на проблема.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker