Новини

Посолствата ни отварят безвъзмездно врати за деца на лечение в чужбина и родителите им ?

Ако идеята на Фонда за лечение на деца в чужбина се осъществи, разходите за престой ще се намалят значително

Държавната помощ ще осигури на родигтелите на болните деца по-голяма сигурност и спокойствие.
Държавната помощ ще осигури на родигтелите на болните деца по-голяма сигурност и спокойствие.

Част от посолските комплекси на България да се ползват безвъзмездно за настаняване на децата, които имат нужда от лечение в чужбина, както и на техните родители. Тази идея обсъдиха представители на Фонда за лечение на деца в чужбина, на Министерството на здравеопазването и Външно министерство.
Ако това стане факт, разходите по престоя на нуждаещите се семейства в чуждата страна ще бъдат съкратени. Освен такава държавна помощ ще осигури на родителите на болните деца по-голяма сигурност и спокойствие.
Сега настаняването на децата и техните придружители става в хотел, квартира или в определени за целта помещения към лечебните заведения. И в трите случая обаче се ангажира значителен финансов ресурс от бюджета на Фонда. И в момента понякога се случва болни деца и родителите им да използват помещения в нашите дипломатически представителства, но като цяло този въпрос не е регламентиран. Директорът на Фонда д-р Ива Станкова подчерта, че целта на предлаганата инициатива е „да направим възможно най-лесно и сигурно пребиваването на българското дете, което заминава за лечение в чужбина”. Ако тази идея бъде реализирана, каза още тя, „това ще ни даде възможност и за по-точно процедурно решаване на проблема за дълго пребиваващите за лечение в чужбина деца (месеци, дори години) с тежки хронични заболявания.” По този начин ще се постигне значителен социален ефект чрез реализираната политика на държавата за грижата за българските деца. Представителите на МВнР са съпричастни към проблема и са готови да помогнат в рамките на техните възможности. Предстои служители на Външно министерство да се направят оценка на сградния си фонд в чужбина и да коментират възможностите за общи действия между двете ведомства в помощ на нуждаещите се деца и техните семейства.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker