Новини

Слагат край на рая за фармацевтичните компании у нас

Задължителните отстъпки ще освободят по-голям ресурс за здраве

Фармацевтичните компании ще са задължени да предлагат поне 10 % отстъпка на годишна база за лекарствата, които Националната здравно-осигурителна каса реимбурсира.
Фармацевтичните компании ще са задължени да предлагат поне 10 % отстъпка на годишна база за лекарствата, които Националната здравно-осигурителна каса реимбурсира.

Фармацевтичните компании ще са задължени да предлагат поне 10 % отстъпка на годишна база за лекарствата без аналог, които Националната здравно-осигурителна каса реимбурсира. Тази промяна е в сила, след като в петък Наредба 10 излезе в „Държавен вестник”, обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов днес в предаването на бТВ „Тази сутрин”. Той обясни, че така ще се намали печалбата на фармацевтичните фирми. Този механизъм отдавна съществува в богатите европейски страни и там ръстът в цените на реимбурсираните лекарства годишно е между 2 и 3 процента, докато у нас той е от 12 до 15 процента, каза министър Москов. В следващите 20 дни ще има договаряне с фармацевтичните фирми.
Тази ситуация прави България райско кътче за фармацевтичните компании, но с новия регламент това вече няма да е така- този голям марж ще бъде стопен и ще бъде освободен по-голям ресурс за здраве, коментира здравният министър. По думите му парите от задължителните отстъпки ще се връщат отново в касата и ще се ползват за пак за лекарства, за лечение и за заплащане на лекарите.
От началото на 2016 година с част от тези средства ще бъдат осигурени първо безплатни медикаменти за различни видове сърдечно-съдови заболявания. Всяко такова лекарство ще бъде със зелен етикет.
Министър Москов съобщи още, че от септември ще заработи електронна система, която ще позволи да се знаят складовите наличности. Само при положение че има медикаменти достатъчно за българския пазар, излишъкът ще може да бъде изнасян навън.
Министърът на здравеопазването бе категоричен, че при ограничен финансов ресурс е важно да се осигури лечение без доплащане за онези болести, които водят до инвалидизиране и смърт. Друга мярка на реформата е да се ограничи броят на лечебните заведения, контрагенти на касата.
Министър Москов съобщи, че до него стигат слухове, че спешни центрове получават пари от болници, защото им карат пациенти със заболявания, които се плащат скъпо. Това не само че е крайно некоректно, но и опасно за здравето на хората, защото при спешни ситуации е важно пациентите да бъдат откарани до най-близкото лечебно заведение, което би могло да им окаже специализирана медицинска помощ, а не да бъдат разкарвани, стана ясно от коментара на здравния министър. Д-р Москов съобщи, че поставянето на GPS на всички линейки ще позволи да се проследи дали спешните екипи спазват това правило.
Министърът каза още, че застава зад правото на пациентите да имат избор на екип и за това да се плаща допълнително, но категорично е против, когато хората са задължени да избират и да плащат за екип, без да има и най-малка представа за качествата на лекарите. Петър Москов поясни, че допълнително заплащане е обосновано, когато става дума за специалисти от високо ниво, които са се доказали и направили име с професионалните си постижения.

Общо
Слагат край на рая за фармацевтичните компании у нас
Заглавие
Слагат край на рая за фармацевтичните компании у нас
Описание
Задължителните отстъпки ще освободят по-голям ресурс за здраве.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker