Новини

Екоинспекцията трябва да установи кой е източникът на неприятните миризми

Някои от проблемите са отпреди 20 години и са свързани с градоустройствени нарушения

Екоинспекцията трябва да установи кой е източникът на неприятните миризми.
Екоинспекцията трябва да установи кой е източникът на неприятните миризми.

„Никой няма право да замърсява въздуха в Русе! Очаквам eкоинспекцията да установи кой е източникът на неприятните миризми над града. Написал съм много остро писмо до директора на РИОСВ с копие до областния управител, в което настоявам в тридневен срок да бъда информиран кой е замърсителят и какви мерки са предприети“, заяви кметът на Русе Пламен Стоилов по повод обгазяванията в крайдунавския град. За последните няколко дни са били подадени десетки сигнали до екоинспекцията за неприятни миризми в два от големите квартали – „Възраждане“ и „Здравец“.
„Няма нещо по-неприятно от това, в първия учебен ден да тормозиш гражданите на Русе. Кметът няма компетенции да осъществява пряк контрол върху действията на РИОСВ, тази дейност се контролира от областния управител. Би трябвало екоинспекцията да даде обяснение защо за пореден път, след толкова време се случва да има обгазяване“, допълва кметът на Русе. Той смята, че е невъзможно щом има лаборатории, те да не могат да установят кой замърсява въздуха. Градоначалникът ще направи всичко възможно институциите да си свършат работата.
Вчера на пресконференция Областният управител Стефко Бурджиев и инж. Атанасова припомниха историята на проблемите в този район, като отчетоха, че има конкретен списък с 12 мерки за противодействието им. Някои от тях вече са изпълнени, като целта е да се запазят интересите на гражданското общество, но и на бизнеса и инвеститорите там.
Някои от проблемите са отпреди 20 години и са свързани с градоустройствени нарушения, защото в действителност действащи от години производства в района на бившия Комбинат за тежко машиностроене се водят в земи от горския фонд. „Две от общо 38 фирми там са санкционирани за замърсяване със залпови изпускания на отпадъчни води – „Олео Протеин“ и Йоберайстише“ ЕООД“, припомня инж. Атанасова. Канализацията там се е оказала силно компрометирана, но понеже към момента е в активите на „Булмаркет“ се създава ново дружество „ТМ Инфраструктура“, което да е неин оператор и да я реконструира, като се изградят и съответните пречиствателни станции. Що се отнася до неприятните миризми – няма отчетени нарушения на нормите, казаха още специалистите. От „Булмаркет“ са се ангажирали да монтират специална инсталация, която да реши този проблем.
Не е ясен все още основният източник на замърсяването от 14 септември вечерта до 15 септември сутринта. „Монтюпе“ са споменати като източник, защото не са изпълнили конкретни предписания за привеждане в съотвените норми на инсталации за пречистване на въздуха от един от цеховете за леене на алуминий. Френският завод е санкциониран всеки месец с 14 300 лв точно поради тази причина. Те все пак ще трябва до 15 ноември да са завършили необходимото преустройство. Фирмата има и глоба и за 35 000 лв. за предходни нарушения.
Въпреки неколкократните заявки, включително и на министри от предходния Министерски съвет, обаче все още не е направено и обещаното изследване от независима чужда лаборатория на този завод. Най-вероятно основният източник на въпросните миризми от 14 и 15 септември пък е свързан с преработка на въглеводороди и нефтопродукти, но за установяването му са необходими обстойни анализи и проверки. Не бе отречена и възможност при доказване на обстоятелства за постоянни залпови замърсявания да бъдат затворени съответните производства на някои предприятия, от които се докаже, че става това.
Народният представител доц. д.и.н. Любомир Владимиров също се ангажира да постави въпросът до министерско ниво още на предстоящия парламентарен контрол.

Общо
Екоинспекцията трябва да установи кой е източникът на неприятните миризми
Заглавие
Екоинспекцията трябва да установи кой е източникът на неприятните миризми
Описание
Някои от проблемите са отпреди 20 години и са свързани с градоустройствени нарушения.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker