Новини

Етническа хармония събра децата на Русе на коледно тържество

Над 150 таланти се изявиха на концерт, организиран от фондация Етническа хармония
Над 150 таланти се изявиха на концерт, организиран от фондация Етническа хармония

Над 150 таланти се изявиха на концерт, организиран от фондация Етническа хармония

Рекорден брой таланти се изявиха на концерта „Да празнуваме заедно“, организиран от фондация „Етническа хармония“- Русе. Над 150 артистични деца от различни етнически групи излязоха на сцената на Пленарна зала, за да пеят, танцуват, свирят и правят шоу.
Тази година фондацията, основана от русенката Румяна Куцарова, отпразнува своята двадесет годишнината, като вече две десетилетия тя събира децата на Русе и района заедно към Коледа, за да се забавляват. Публиката се наслади на двучасово истинско етно-пиршество за сетивата в звук, танци, костюми, музика, лакомства, слово и светлина. От сцената за поредна година струеше много настроение и звучеше много български, арменски, турски, ромски и руски фолклор. Над десет танцови и музикални състава взеха участие в концерта „Да празнуваме заедно“. Уникално тъпан шоу откри концерта. Поздравителни адреси бяха получени и прочетени от кмета, областния управител и консула на Руската Федерация в Русе. Те уважиха изпълнителите и юбилейния концерт с красиви кошници с цветя. Най-малките изпълнители на сцената бяха децата от детска градина „Русалка“. Пищни класически танци бяха подготвили чаровниците от балетната школа към читалище „Захари Стоянов“, с ръководител Снежана Байчева, а децата от „Арт Денс Класик“ при ОДЦКИ с ръководител Силвия Малинова с изящество, блясък и красиви бални рокли и увлекателен коледен валс, пренесоха всички присъстващи в света на Коледните вълнения и приключения.

Градът на етническата хармония събра децата на Русе на коледно тържество
Градът на етническата хармония събра децата на Русе на коледно тържество

Като на всеки празник, в програмата бяха включени много фолклорни изпълнения. Китка песни от различни фолклорни области поднесоха певиците от НУИ „Веселин Стоянов“. Младежите от детско-юношески фолклорен ансамбъл „Зорница“ с ръководител Явор Пиргозлиев при Общински детски център за култура и изкуство, и талантите от фолклорен анасамбъл „Зора” при Общински младежки дом с ръководител Мъгърдич Астхигян, както и децата от дружество „Гюнеш“накараха сърцата на всички в залата да затуптят в ритъма на ръченица.
Зрелищно ревю с изискани тоалети, осветени с ЛЕД светлини, бе един от интересните акценти в програмата на концерта „Да празнуваме заедно“. Момичетата и момчетата от Професионална гимназия по облекло дефилираха със специално подготвена колекция „Космос”. В програмата с коледни песни на руски и български участваха и вокална група „Детски свят” при СОУЕЕ с ръководител Теодора Петрова. Акробатично шоу на мъже и жени предизвикаха истински фурор в залата. А чаровникът Серджо Авакян отново се изяви като солист с песни на арменски език и танци заедно с момичетата и момчетата от арменския състав „Хоменътмен“. Детска вокална формация „Слънце“ на Наталия Константинова накараха публиката да запее „Песен за България“ на Мая Нешкова. Турски, български и ромски фолклор представиха децата от музикална формация „Дунавски звуци” при дружество „Гюнеш”, които традиционно се изявяват с много желание, танци и феерия от разнообразни автентични и модерни костюми. В концерта бяха включени дори испански, китайски и руски танци.

„Да празнуваме заедно“ завърши с Коледари, които отправиха наричания за здраве и благоденствие от сцената, за да е здрава и богата новата 2018 година. И този път добрият Дядо Коледа бе подготвил богата почерпка и подаръци за малки и големи и зарадва детските сърца. Публиката в залата традиционно също се наслади на Коледни кулинарни изненади по български обичай.
Идеята на концерта „Да празнуваме заедно“ е да се даде възможност за изява на надарени млади хора, лауреати на конкурси и за пореден път да се докаже, че и в наши дни Елиас Канети е прав, като сочи Русе за еталон на етническа хармония.
Вярваме, че празникът е истински красив и пълноценен, когато е споделен.

Румяна Куцарова

Общо
Етническа хармония събра децата на Русе на коледно тържество
Заглавие
Етническа хармония събра децата на Русе на коледно тържество
Описание
Над 150 таланти се изявиха на концерт, организиран от фондация Етническа хармония
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Лого
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker