Новини

Фестивал на алтернативното земеделие вдъхва живот на старо училище

„АлтерАгро” ще се проведе в сградата и двора на старото училище в с. Осоица

Паралелно с лекциите в театралната зала на училището, на 22 юни целия ден на открито ще се проведат различни работилници и ателиета.
Този уикенд, 22 и 23 юни, в с. Осоица, общ. Горна Малина за първи път ще се проведе Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” – събитие, което има за цел да запознае по-широк кръг от хора с алтернативното земеделие и неговите практически техники.

Този уикенд, 22 и 23 юни, в с. Осоица, общ. Горна Малина за първи път ще се проведе Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” – събитие, което има за цел да запознае по-широк кръг от хора с алтернативното земеделие и неговите практически техники, по отношение на устойчиво използване на ресурсите, отглеждане на чиста храна и запазване на живота в почвата.
„АлтерАгро” ще се проведе в сградата и двора на старото училище в с. Осоица. След повече от 30 години, с помощта на организаторите от Фондация „Повей”, партньорите на фестивала, доброволци и местни жители, училището отново ще отвори врати.
В рамките на първия ден от фестивала ще се проведат лекции за пермакултурен дизайн с Михаил Косев, щадяща обработка на големи площи с плитка оран и пробиотици с Владимир Христов и отглеждане на местни микроорганизми за съживяване и обогатяване на изтощена почва с Любомир Хаджийски. Специално внимание е предвидено за темата „биодинамично земеделие”, по която Марин Теодор Назар ще изнесе лекция в събота и ще направи работилница на открито в неделя.
Паралелно с лекциите в театралната зала на училището, на 22 юни целия ден на открито ще се проведат различни работилници и ателиета. Кошничарство и плетене с местни майстори, работа с грънчарско колело и месене на хляб с квас с Ива Каменова.
За децата също са предвидени занимания – кино работилница с НИМ Анимейшън, правене на кукли и куклен театър с Бояна Минковска от „Репичка”, музикална работилница и за най-малките – създаване на зеленчукова градинка с предоставен от фирма „АгроБиоВет” компост.
На 22 юни вечерта жените от фолклорната група на с. Осоица ще въвлекат гостите на фестивала в традиционното за селото тайнство на Еньовден.
През втория ден на фестивала – 23 юни, освен биодинамичната работилница, ще има демонстрация на сглобяване на купулна конструкция с един от пионерите в България – Генчо Генчев. По време и на двата фестивални дни са предвидени щандове, на които местни и гостуващи производители и творци могат да изложат своята продукция, както и прожекции на тематични филми.
Желаещите да нощуват на 22 юни имат възможност да изберат между мястото предвидено за палатки в двора на училището и стая в някоя от къщите за гости в съседните села, които могат да разгледат в интернет страницата на Община Горна Малина – https://tourism.gornamalina.eu.
Фестивал на алтернативното земеделие „АлтерАгро” е напълно безплатен за посетителите. Организира се с подкрепата на Община Горна Малина, кметството на с. Осоица, Сдружение на читалищата в Горна Малина, „Хармоника” АД, „Амитица” ООД, „АгроБиоВет” ЕООД, Архитектурно студио „Архперо”, Студио за дизайн „АМ”, „Лактан” ЕООД и доброволния труд на местни жители и привърженици на идеята за чисто и щадящо земеделие.
Детайли за събитието и програмата може да намерите на Фейсбук страницата на фестивала и събитието.
Идеята на Фондация „Повей” за организирането на „АлтерАгро” е да дава регулярни срещи на хора, които практикуват или имат интерес към алтернативните земеделски практики, за да могат да обменят опит и да вдъхновят промяна в отношението на хората към начините за отглеждането на храната им. Да събуди интерес у младите и да им покаже колко достъпно е алтернативното земеделие и какъв положителен ефект има върху средата, която обитаваме.

Общо
Фестивал на алтернативното земеделие вдъхва живот на старо училище
Заглавие
Фестивал на алтернативното земеделие вдъхва живот на старо училище
Описание
„АлтерАгро” ще се проведе в сградата и двора на старото училище в с. Осоица.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker