Новини

Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко

Социалната фобия е едно от най-често срещаните психически разтройства

Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко.
Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко.

Ново американско проучване е доказало, че пробиотиците в киселото мляко и туршиите могат да избавят хората от болезнена срамежливост. Полезните бактерии, които се съдържат в киселото мляко, облекчават симптомите на социална тревожност, съобщава на страниците си в. „Дейли мейл“.
Някои видове тъмни шоколади, наред с пробиотиците в киселото мляко и ферментирали храни като туршиите са много полезни в това отношение. Проучването доказва, че хората, които често консумират подобни продукти, по-рядко страдат от неудобство при срещи с непознати и от страха да ползват телефони. Това изследване е направено от съвместни екипи на университета в Мериленд и от колежа „Уилям и Мери“ във Вирджиния.
Социалната тревожност, или социалната фобия, се изразява в болезнен и перманентен страх от социално общуване и е едно от най-често срещаните психически разстройства. Те се наблюдават на работното място, в училище, при общуване, пазаруване и други социални дейности. Тези разстройства засягат една десета от населението, като при жените този процент е два пъти по-голям, отколкото при мъжете.
Известно е, че такива състояния се лекуват обикновено с антидепресанти и когнитивно поведенчески терапии. В това проучване са били тествани общо 710 души, които е трябвало да отговорят на въпросни относно психологическото си състояние и количествата на ферментирала храна, която консумират (кисело мляко, ферментирало соево мляко, туршии, някои видове тъмен шоколад и др.) От проучването проличало, че участниците с по-голяма консумация на пробиотици, страдали много по-рядко от социални фобии. Тези благотворни бактерии повишават нивата на GABA в мозъка – невротрансмитер, чиито ефект е подобен на действието на антидепресантите от рода на диазепама.

Общо
Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко
Заглавие
Борим социална тревожност с тъмен шоколад и кисело мляко
Описание
Социалната фобия е едно от най.често срещаните психически разтройства.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker