Новини

Безплатни съвети в УМБАЛ-Русе в Световния ден на контрацепцията

Лекарите ще консултират мъже и жени за най-ефективните и здравословни методи за предпазване от бременност

контреципция
26 септември е Световен ден на контрацепцията. По този повод Акушеро-гинекологичният комплекс към УМБАЛ-Русе организира информационна кампания, насочена към всички мъже и жени в репродуктивна възраст.

26 септември е Световен ден на контрацепцията. По този повод Акушеро-гинекологичният комплекс към УМБАЛ-Русе организира информационна кампания, насочена към всички мъже и жени в репродуктивна възраст. Тя ще се проведе от 11.00 до 19.00 часа в консултативния кабинет по гинекология, който се намира във фоайето на първия етаж на АГ-комплекса.
Рекламни материали, предоставени от фирма „Гедеон Рихтер“, ще информират за различните видове контрацептиви. На място желаещите могат да получат безплатна консултация относно най-подходящите за тях противозачатъчни.
Световният ден на контрацепцията се отбелязва от 2007 година насам по инициатива на организации и лекари, които се занимават с репродуктивно здраве.
С термина контрацепция се назовават различни методи за предпазване от нежелана бременност. Хормоналната контрацепция включва противозачатъчни таблетки и лепенки, които се употребяват само след лекарско предписание. Те блокират отделянето на яйцеклетката; променят временно лигавицата на матката, така че оплодената яйцеклетка да не може да се закрепи;сгъстяват цервикалната слуз, което пречи на сперматозоидите да преминат в матката.
Предпазването от бременност може да се осъществи и с вътрематочни средства: спирали и песари. Те са малки гъвкави от метал и/или пластмаса, които се поставят в маточната кухина. В някои от тях се съдържат женски полови хормони. Тези, които са с хормони, се сменят на 1 година, останалите – от 3 до 5 години. Този вид средства потискат разпространението на сперматозоидите в матката и тръбите, пречат на придвижването на яйцеклетката и оплождането, предотвратяват закрепването на зародиша в лигавицата на матката.
Бариерните методи създават механична или химична защита и по този начин пречат на сперматозоидите да проникнат в маточната кухина. Бариерните методи са: кондоми, диафрагми, спермициди. Има и дамски кондоми, които представляват сляпо завършващ ръкав, който облицова влагалището с подсилени пръстени от всеки край. Женският презерватив се продава без рецепта в комплект с лубрикант, който трябва да се нанесе от вътрешната страна на презерватива, за да го предпази от скъсване.
Диафрагмата е мек купол, изработен от тънка гума. Долният му ръб е задебелен и гъвкав. Тя се поставя върху маточната шийка, като е за предпочитане да се използват в комбинация със спермицид на водна основа. Диафрагмите имат различна форма и размер – според размера на шийката на матката, за което е нужна консултация с акушер-гинеколог или акушерка.
Спермицидите са химични вещества, които убиват сперматозоидите. Те са под формата на кремове, желета, глобули, пянообразуващи таблетки. Поставят най-малко 10-15 минути преди половия контакт по начин, описан в съответната търговска форма. Действието им продължава около 1 час. Спермицидите имат ниска ефективност и не се препоръчват за самостоятелно използване.
Периодичното въздържание е метод на естествена контрацепция, който се основава на факта, че яйцеклетката може да бъде оплодена 12-24 часа, след като е отделена. Сперматозоидите могат да запазят своята оплодителна способност 4 дни в цервикалния канал. В този случай във фертилните дни, жената трябва да се въздържа от секс или да се използва презерватив или диафрагма. При жени с нередовен цикъл този метод е неприложим.
Спешната контрацепция се осъществява с хормонални препарати, обикновено след необезопасен секс. Таблетките се вземат до 72 часа след акта, но колкото по-рано това се случи, ефектът е по-сигурен.
Различните методи и средства имат различна ефективност, различни предимства и недостатъци. Затова най-добре е, когато се взема решение за предпазване от забременяване по един или друг начин (като изключим презервативите), то да е консултирано с гинеколог.

Общо
Безплатни съвети в УМБАЛ-Русе в Световния ден на контрацепцията
Заглавие
Безплатни съвети в УМБАЛ-Русе в Световния ден на контрацепцията
Описание
Лекарите ще консултират мъже и жени за най-ефективните и здравословни методи за предпазване от бременност.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker