МедицинатаНовини

Фондът за лечение на деца се нуждае от основни промени

Шефката му в оставка д-р Ива Станкова предлага в отчета си „диагноза” и „терапия”

Подалият оставка директор на Център „Фонд за лечение на деца” д-р Ива Станкова.
Подалият оставка директор на Център „Фонд за лечение на деца” д-р Ива Станкова.

На 7 април изтича предизвестието на подалия оставка директор на Център „Фонд за лечение на деца” д-р Ива Станкова. А 11 април е крайният срок за подаване на документи на кандидатите, които имат желание да седнат в горещия стол. Професионализъм, управленски умения, но и възможност да се вземат бързи и гъвкави решения са водещите критерии, на които новият директор трябва да отговаря, огласиха от Министерството на здравеопазването.
Който и да заеме свободния пост, няма да му е лесно да се справи с проблемите, защото те не са от вчера, а очакванията на родителите съвсем естествено са да получат навременна подкрепа. Вероятно затова апетити за поста не се забелязват. Д-р Станкова подаде оставка след продължително напрежение с членове на Обществения съвет, пациентски организации и здравния министър.
Според одита на Фонда, който обхваща управлението на Александров и Станкова, се вижда, че най-сериозните нарушения са свързани с недопустимо забавяне на разглеждането на заявленията на деца зе лечение в чужбина, с неефективно харчене на средства и с обществените поръчки., оповести здравният министър д-р Таня Андреева.
В своя отчет обаче д-р Ива Станкова посочва, че тъкмо по време на нейното управление на държавата са спестени значителни суми от неоправдани харчове. Директорът в оставка отбелязва, че в резултат на действията й Фондът за първи път е обявил обществена поръчка за самолетни билети и за хотел за децата и техните придружители при лечение в чужбина. За първи път е обявен конкурс и за преводачески услуги. Целта на тези процедури е да се сложи край на практиката посредниците за осигуряване на пътуване, настаняване и превод при лечение на децата в чужбина, както е сега, да се избират на база лични контакти, а не въз основа на ясни критерии. Д-р Станкова отбелязва, че неслучайно е подписала протоколите за изплащане на възнагражденията на двамата посредници във Франция с особено мнение. Проблемът бил, че тези документи не се контролират и не се подписват от родителите, което води до огромни разходи за Фонда.
През 2013 година са одобрени 1220 деца за подпомагане, от които 353 деца за лечение в чужбина за 7,6 млн. лева при обща сума 12,1 млн. лева. Година по-рано фондът е одобрил финансиране за 715 деца за над 10,5 млн. лева, от които 341 за лечение в чужбина. Сравнението показва увеличаване на броя на одобрените деца със 170 % само за една година, но размерът на средствата изостава значително от този темп, посочва директорът на Фонда. Затова през октомври 2013-а д-р Станкова иска допълнително финасиране и получава първо 4 милиона, а по-късно още 2 милиона лева. През първите два месеца на 2014-а са одобрени за лечение 224 деца, а отпуснатите суми през януари са 844 722 лева, а през февруари – 1 144 476 лева.

През 2013 година са одобрени 1220 деца за подпомагане, от които 353 деца за лечение в чужбина за 7,6 млн. лева при обща сума 12,1 млн. лева.
През 2013 година са одобрени 1220 деца за подпомагане, от които 353 деца за лечение в чужбина за 7,6 млн. лева при обща сума 12,1 млн. лева.

В своя отчет шефът на Фонда изрично изтъква, че се е постарала да намери баланс между морал и икономика.
Тъй като цените за настаняване в чужбина на малките пациенти и техните придружители са високи, тя предлага да се използват посолските комплекси, което ще спести доста държавни средства.
Д-р Станкова счита, че е предприела мерки и по посока на ускоряване процеса: Общественият съвет е започнал да заседава всяка седмица, мединските заключения са приемани и по електронната поща, провеждани са телефонни разговори с лекарите, а на родителите е оказвана помощ за попълване на документите. Фактор, който забавя лечението на малките пациенти в чужбина, е липсата на добра координация между Фонда и приемащата болница. Това обаче зависи изцяло от чуждата клиника и при съществуващата ситуация ние няма как да влияем, отбелязва д-р Станкова.
В отчета си тя настоява да се сключат трансгранични и междуинституционални споразумения на основана на европейската директива 2011/24/ЕС, която насърчава държавите- членки да сключват договори за трансгранично здравно обслужване.
Станкова предлага също да се създадат приниципи за оценяване на неотложните случаи, а правилникът да се промени така, че да дава възможност в такава ситуация да не се чака мнението на външен експерт, а да се взема предвид становището на лекар специалист от Фонда.
Тя иска още да се разпишат ясни процедури за финансиране на продължаващо лечение на деца, без да е необходимо следващо решение на Обществения съвет, да са достатъчни само по молба от родителите и лекарско становище. Да се уреди какво се случва с деца, които навършват 18 години, докато чакат решение на Фонда или малко след като то е излязло, но лечението още не е започнало. Д-р Станкова отбелязва редица други промени, които са необходими, за да заработи Фондът по-ефективно.
Тя твърди, че нападките срещу нея не са основателни и подчертава, че дали едно дете ще се лекува у нас или в чужбина не зависи от нея, а от установените критерии и от лекарите експерти към Фонда. Те са водещи специалисти, посочва ги директорът на Фонда, но се съгласуват с министъра на здравеопазването. Решенията взема Общественият съвет, но цялата отговорност носи директорът и това е парадоксално, подчертава д-р Станкова. И отбелязва, че при разглеждането на молбите забавяне няма, а просто процес по установен по-рано правилник. Откази също няма- а само решения дали детето ще се лекува у нас или в чужбина. Броят на лекарите в България не е голям и е нехигиенично да ги обвиняваме в предумишлени действия, казва тя.
Всякакви груби нападки, обвинения, недобранамерени действия и засилено политизиране от страна на определени политически кръгове и лица от Обществения съвет са недопустими при вземане на решения за живота и здравето на нашите деца, отбелязва д-р Станкова.
Съсредоточването на обществото в една или друга личност, свързана с управлението на българското здравеопазване, няма да реши многобройните му проблеми, защото то страда от фундаметална недостатъчност. Същото, изглежда, важи и за Фонда.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker