Новини

„Игрите на нашето детство “ – един добър начин за хармонично развитие на детето

Книгата на проф. Кирил Аладжов разказва за ползите от уличните спортни игри

„Игрите на нашето детство“ – така се нарича най-новата книга на проф. Кирил Аладжов, доктор на педагогическите науки.
„Игрите на нашето детство “ – така се нарича най-новата книга на проф. Кирил Аладжов, доктор на педагогическите науки.

„Игрите на нашето детство“ – така се нарича най-новата книга на проф. Кирил Аладжов, доктор на педагогическите науки, майстор по лека атлетика и шампион на България в тройния скок в миналото.
Известният специалист по физическа и лечебно-възстановителна подготовка създава тази книга, защото е обезпокоен от физическото и психическо развитие на българските деца и младежи през последните 20 години. Целта на книга му е да изтъкне ролята на движението за правилното развитие на децата и за тяхната успешна социализация. В нея той „възкресява“ старите улични игри от времето на 60-те и 80-те години, когато компютрите не бяха навлезли тъй широко в битието ни и младите прекарваха свободното си време навън.
Професорът твърди, че тези стари спортни игри развиват не само физически здрави деца, но и помагат за много за тяхната социализация, за натрупване на полезен опит в общуването. Игрите са поле, където те се изявяват, надхитрят, надбягват, изявяват лидерски качества, обяснява специалистът. Той твърди, че когато те са били на мода, по-малко младежи са имали гръбначни изкривявания и плоскостъпие, проблеми, които днес са масово разпространени – около 50-60 % от младежите страдат от такива увреждания. Неговият съвет към родителите е запознаят децата си тези стари игри и да насърчават общуването им с природата. В книжката те могат да намерят и правилата.
Проф. Аладжов не е нито първият, нито единственият, който отбелязва вредата от прекомерното използване на електронните устройства. Той обаче дава добра рецепта, която може да формира двигателна култура у децата и да ги предпази от ранното пристрастяване към компютъра и негативните последствия.
Науката вече е доказала, че компютрите освен че застрашават зрението и стойката на малчуганите, предразполагат и към развитие на психическа зависимост, нервно поведение, а в определени случаи към агресия или апатия. Разбира се, има и изследвания, които доказват, че компютърът помага на интелектуалното развитие. Въпросът е във времето, което детето прекарва с него. Впрочем, учени са категорични и за това, че спортът помага не само за правилното физическо, но и за умственото развитие.
Според една друга книга на проф. Аладжов – „Пази си здравето на младини, за да си добре на старини“, тайната на доброто здраве и дълголетие е балансът между хранене, движение, почивка, натоварване и общуване с природата. Самият автор вече е на 70 години, но те по нищо не му личат, защото очевидно спазва рецептата, която дава на своите читатели.

Общо
„Игрите на нашето детство“ – един добър начин за хармонично развитие на детето
Заглавие
„Игрите на нашето детство“ – един добър начин за хармонично развитие на детето
Описание
Книгата на проф. Кирил Аладжов разказва за ползите от уличните спортни игри.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker