Новини

С генна модификация ще лекуват различни форми на рак

Единствената одобрена терапия се провежда в Европа, но на рядко метаболитно заболяване

Специалистите от Университета в Пенсилвания са лекували досега с тази генната терапия 59 души.
Специалистите от Университета в Пенсилвания са лекували досега с тази генната терапия 59 души.

САЩ откри връзка между определени гени и различни форми на рак на кръвта. Тава дава шанс за въвеждане на първата в света генна терапия за борба с тези заболявания.
За сега единствената одобрена генна терапия се провежда в Европа и то на рядко метаболитно заболяване, това съобщават от агенция Асошиейтед прес. Специалисти по онкология в САЩ съобщават за изключителния успех на генната терапия, която видоизменя кръвните клетки на хора болни от левкемия и други форми на рак на кръвта във „войници“, които се опитват да унищожат рака.
Има случаи на пациенти, които след приложената преди няколко години терапия, сега някои от тях са напълно здрави. Най-малко шест изследователски групи са лекували с генната терапия над 120 души с най-различни форми на рак на кръвта и на костния мозък, като резултатите са повече от впечатляващи.
Според едното изследване 5-ма възрастни и 19 от общо 22 деца с остра лимфоцитна левкемия /ОЛЛ/ са в пълна ремисия след приложената им генната терапия. Тя включва отделяне на милиони бели кръвни телца от пациента, така наречените Т-клетки, промяната им в лабораторни условия, така че в тях да се включи ген, който да поразява рака и връщането им в пациента чрез вливане след три дни. При 6 от тези пациенти ракът се е върнал, но лекарите мислят да ги подложат на втора генна терапия.
Няколко биотехнологични и фармацевтични компании са се заели да разработят вече тези терапии. Университетът в Пенсилвания е патентовал своя генен метод за лечение на рака и е издал лиценз за него на базираната в Швейцария – Новартис. Компанията изгражда изследователски център в пределите на студентското градче на университета и планира клинични опити идната година, които могат да доведат до одобрение от федералните власти на генната терапия до 2016 г. Тя може да бъде направена по мярка за всеки пациент и цената е около 25 000 долара. Това е по-малко от някои медикаменти за рак на кръвта и доста по-евтино от трансплантация.
Специалистите от Университета в Пенсилвания са лекували досега с тази генната терапия 59 души. При първите 14 пациенти с ХЛЛ, 4 са в пълна ремисия, 4 в частична, а останалите не са реагирали, но при някои от хората с частична ремисия ракът е отслабнал година след лечението. В Националния онкологичен институт на САЩ с генната терапия са лекувани 11 пациенти с лимфом и 4 с ХЛЛ. Шестима са в пълна ремисия, 6 – в частична, а за останалите е прекалено рано да се каже.
Десет пациенти са лекувани с генната терапия след трансплантация на костен мозък с цел ликвидиране на левкемия или лимфома при тях. При тези пациенти кръвните клетки за модификация и вливане са били взети от техните донори на костен мозък вместо от тях самите. Един пациент е в пълна ремисия, а 3 имат значително подобряване. Още в три онкологични центъра – Онкологичния център Слоун Кетъринг, центъра Андерсън към Университета на Тексас и Университета Бейлър са лекувани съответно 13, над 20 и 10 пациенти, като резултатите са окуражаващи.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker