Новини

„Дари дъх!“ в Световния ден на белодробната хипертония

Инициативата цели да се обърне внимание на страдащите от рядкото, но коварно заболяване

Дари дъх! по повод на Световния ден на пулмоналната (белодробна) хипертония.
Дари дъх! по повод на Световния ден на пулмоналната (белодробна) хипертония.

Дари дъх! по повод на Световния ден на пулмоналната (белодробна) хипертония, призовава Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и кани столичани да покажат съпричастие към страдащите от това коварно заболяване, като участват в кампанията на 5 май 2015 г. в Градската градина до Народния театър „Иван Вазов“.
160-сантиметрово стълбище в пурпурно е поставено в центъра на София, а призивът към хората е: „Изкачи стълбите и дари дъх!“. Инициативата цели да насочи вниманието на обществото и институциите към проблемите на болните с тази рядка, но коварна диагноза. Събитието на 5 май ще се проведе под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.
„Хората, засегнати от пулмонална хипертония, дори не могат да говорят дълго, защото страдат от недостиг на кислород. Изречението е дълго в зависимост от това колко въздух имаш в дробовете. Той не е много, обикновено стига да изречеш пет-шест думи. За болните от това рядко заболяване една дума е от огромно значение, защото тя би могла да е: “кислород“, „спри“, „почивка“, „припадам“ или „линейка“. Благодарим на всички онези, които ще останат без дъх в наша подкрепа. За нас това има огромно значение”, сподели Наталия Маева, председател на БОППХ, по време на пресконференцията по повод предстоящото отбелязване на Световния ден на пулмоналната хипертония.
Белодробната хипертония се дължи на стесняването на малките артерии, които снабдяват с кръв белите дробове. Кръвта, която дясната сърдечна камера изтласква, среща съпротивлението на свитите кръвоносни съдове в белия дроб, а усилената работа на сърцето води до неговото уголемяване и бързо износване. Ако не се лекува, то се амортизира само за 3 години. Симптомите на тази коварна болест са: задух и при леки усилия,отпадналост, безсилие, сини устни, студени ръце, припадъци.
У нас с това заболяване са диагностицирани около 70 души. Обикновено това се случва късно, когато човек започне да припада и му струва огромно усилие да вдигне дори 1 килограм, казват от пациентската организация. Затова по време на кампанията тя иска да призове към семейните лекари, пулмолозите, кардиолозите да обръщат по-голямо внимание за своевременно откриване на заболяването и адекватна терапия.
При най-тежките случаи единственото спасение се оказва белодробната трансплантация. В момента трима български пациенти с тази диагноза се нуждаят от спешна белодробна трансплантация в европейски клиники, съобщава Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония.
Организаторите на кампанията на 5 май са предвидили различни активности, с които да привлекат минувачите: надуване на балони, кратки физически упражнения и не на последно място – изкачване на стълбите. Доброволци от пациентската организация ще предоставят на място информация за заболяването.
В международен план инициатор на отбелязването на Световния ден на пулмоналната хипертония е Европейската асоциация по пулмонална хипертония (PHA EUROPE). От 2012 г. Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония е пълноправен член на Асоциацията.

Общо
„Дари дъх!“ в Световния ден на белодробната хипертония
Заглавие
„Дари дъх!“ в Световния ден на белодробната хипертония
Описание
Инициативата цели да се обърне внимание на страдащите от рядкото, но коварно заболяване.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker