Новини

Игнат Канев: Домът е там, където е сърцето – моето е в България!

87-годишният бизнесмен е пример за здрав и бодър дух

IMG_2202
Игнат Канев

„Аз винаги съм бил горд българин. И искам да ви кажа, че домът е там, където е сърцето. Моето сърце е завинаги в България!” С тези думи строителният магнат Игнат Канев се обърна към русенци и гостите на града, които присъстваха на откриването на нов център към Русенския университет, който носи неговото име. Новият конгресен център бе осветен лично от патриах Неофит, който е и приятел на канадския бизнесмен и филантроп. Канев финансира строителството с 2 млн. лв., като единствената му молба беше центърът да се открие за 87-ия му рожден ден.

На официална церемония присъстваха президентът Росен Плевнелиев, президентът Георги Първанов, посланикът на Канада в Букурещ Никола Брусо, почетният консул на Канада в България Иво Прокопиев, руският консул Владимир Климанов, областният управител на Русе Венцислав Калчев, кметът на Русе Пламен Стоилов, ректорът на РУ проф. Христо Белоев, дипломати и много политици.

IMG_2235
Президентът Плевнелиев поздравява Канев

Игнат Канев през цялото време бе просълзен от оказаното внимание и неспирните аплодисменти на съгражданите му. Той бе удостоен с почетното звание „Д-р хонорис кауза“ заради особените му заслуги към висшето учебно заведение и със званието Почетен гражданин на Русе. Неговата съпруга Димитрина Канев и двете им дъщери – Кристина-Мария Канев и Анна-Мария Канев получиха титлите „Почетен член на Русенския университет“.

Президентът Росен Плевнелиев поздрави Канев и му пожела здраве. „Искам да Ви посоча пред цялата нация като един достоен българин. Преди 136 г. братята Евлоги и Христо Георгиеви дариха сградата на Софийския университет. 136 години по-късно вие сте този голям българин”, каза президентът. По думите му рецептата за българите е във „Върви народе възродени”, а не в „Радка пиратка”.

Георги Първанов от своя страна аплодира блестящия урок по родолюбие изнесен от Игнат Канев, който нарече един от строителите на съвременна България.

Най-сантименталната изненада за 87-годишния Канев определено му подариха неговите дъщери. Те бяха подготвили кратък филм за баща си, на който всички присъстващи  се насладиха.

IMG_2253
Георги Първанов заяви, че Канев е изнесъл урок по родолюбие

А ето какво разказа и той самият пред аудиторията:  „На 14 години се озовах на непознато за мен място. Нямах нищо, освен мечти, надежди и 5 долара в джоба. Справих се с всичко с тежък труд и решителност. Все още се питам колко различен би бил живота ми, ако имах академична подготовка. Точно затова сега помагам на младите хора да се образоват.

Обичам Канада, но във вените ми винаги ще тече българска кръв. Всичко ме тегли към България. Напуснах я за да търся възможности, но се чувствам като дърво без корени. Човек, разделен от родината… Но моите корени винаги ще бъдат свързани с България. И нека всички наши сънародници в чужбина да не забравят откъде са тръгнали.

Искам да ви разкажа и една история. Трима селяни се събрали да отпразнуват Димитровден, но не били радостни, защото годината не била плодородна. Единият дори не изорал земята, другият я изорал, но не засял. А третият – изорал, засял и каквото се родило. Реколтата не била богата, но стигнала за да изхрани семейството си и да му останат семена за посев. Затова с каквото и да се сблъскаме в живота – не трябва да се предаваме.

Откриването на „Канев център” е моя сбъдната мечта, защото поколения наред ще го ползват. Нека учат, споделят и творят.

Аз винаги съм бил горд българин. И искам да ви кажа, че домът е там, където е сърцето. Моето сърце е завинаги в България!”

 

 

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker