Новини

Лични лекари в Русе бойкотират ваксините срещу рак на маточната шийка

През 2014 г. 424 деца в предпубертетна възраст са били имунизирани, от подлежащи общо 850

Ваксини против рак на маточната шийка се слагат и на 13-годишни
Ваксини против рак на маточната шийка се слагат и на 13-годишни

Лични лекари в Русе са бойкотирали ваксинацията срещу рак на маточната шийка и на практика са отказали да поставят ваксина на 12-годишни деца. Много родители са се оплакали, че са срещнали съпротива от страна на джипитата и не са могли да ваксинират дъщерите си. Информацията беше изнесена вчера от д-р Елка Юстиниянова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ), която е координатор на Националната програма за първична профилактика на болестта.
Д-р Юстиниянова говори за прилагането на програмата в област Русе през 2014 г. От нейния доклад стана ясно, че са проведени множество родителски срещи, на които майките и бащите на 12-годишните момичета са били информирани за кампанията. От 1 февруари 2015 г. такива действия се предприемат и по отношение на 13-годишните, след решение на Министерството на здравеопазването. Преминава се и в двудозова система на поставяне на ваксината, с 6-месечен период между двете инжектирания.
В Русенска област вече са били ваксинирани стотици девойки като с всяка изминала година броят им нараства, стана ясно от доклада. През 2014 г. 424 деца в предпубертетна възраст са били имунизирани, от подлежащи общо 850.
Сред реализираните през 2014 г. дейности е била и мултимедийна презентация с представител на една от фирмите, производител на ваксината, под наименованието „Митове и истини за ваксината“. Презентация на подобна тема е правена и пред ученици.
Проведен е също така семинар с общопрактикуващи лекари и педиатри от Русенска област, на който са представени първите резултати от прилагането на Националната програма, както и справка за поставени от лични лекари ваксини срещу човешкия папилома вирус, който причинява рак на маточната шийка.

Лични лекари в Русе бойкотират ваксините срещу рак на маточната шийка
Лични лекари в Русе са бойкотирали ваксинацията срещу рак на маточната шийка и на практика са отказали да поставят ваксина на 12-годишни деца
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker