Новини

Зелена улица за ограничаване и забрана на ГМО в ЕС

Зелена улица за ограничаване и забрана на ГМО в ЕС.
Зелена улица за ограничаване и забрана на ГМО в ЕС.

Всяка европейска държава сама ще може да решава дали да ограничи или да забрани отглеждането на генномодифицирани култури (ГМО) на своя територия, независимо дали това е позволено на европейско ниво. Това гласува Европейският парламент на 13 януари. Новото законодателство ще влезе в сила още тази пролет.
Новите правила първоначално са обсъждани през 2010 година. В продължение на почти 4 години дискусията е в задънена улица заради неразбирателство между страните членки, които поддържат и отхвърлят ГМО.
„Това споразумение ще осигури по-голяма гъвкавост за държавите членки, които искат да ограничат отглеждането на ГМО култури на своя територия. Освен това ще даде посока на дебата между про- и анти- ГМО страните, който далеч не е приключил”, заяви Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия), която е докладчик по новото законодателство.
С новата законодателна промяна европейските държави ще могат да забранят ГМО на база на провежданата от тях екологична политика и с аргументи, различни от тези на научната оценка на риска на Европейския орган по безопасност на храните (ЕFSA). Те ще могат да мотивират забраната например с териториално-селищното устройство, социално-икономическото въздействие, избягване на нежелано „замърсяване“ с ГМО на други земеделски продукти и стопанства. Забраните биха могли да включват и групи от ГМО, дефинирани по култура или характерен признак.
Процедурата предвижда, преди такива мерки да бъдат приети от някоя държава, ГМО компаниите да дадат съгласие за подобни ограничения на разрешителните си за продажба. Ако това не стане обаче, страните биха могли да наложат забраната едностранно.
Споразумението, гласувано от ЕП, е прието с 480 гласа „за”, 159 „против” и 58 „въздържал се”.
Царевицата MON810 в момента е единствената ГМО култура, която се отглежда на територията на ЕС. Сортът картофи Amflora е забранен от Съда на ЕС през 2013 г. след първоначалната зелена светлина, дадена от Европейската комисия.

Източник:https://www.europarl.europa.eu/news/bg/news-room/content

Общо
Зелена улица за ограничаване и забрана на ГМО в ЕС
Заглавие
Зелена улица за ограничаване и забрана на ГМО в ЕС
Описание
Зелена улица за ограничаване и забрана на ГМО в ЕС
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker