Новини

Грипен вирус от щама Ямагата изолиран и в Русе

За да се предпазим, трябва да спазваме стриктна хигиена

Щамът Ямагата за първи път беше регистриран тази година при 14-годишно момче от София.
78-годишна русенка се лекува в УМБАЛ „Канев“ с доказан грип от щама Ямагата, съобщиха от болничното заведение.

78-годишна русенка се лекува в УМБАЛ „Канев“ с доказан грип от щама Ямагата, съобщиха от болничното заведение. Жената е приета в Инфекциозно отделение още на 8 януари заради висока температура, кашлица, хрема и нестабилни изхождания. Взетата и изпратена за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести проба е доказала вирусното й заболяване и конкретния щам. Според медиците пациентката вече е в стабилно състояние и изписването й заваси от стабилизиран на общото й здравословно състояние.
Щамът Ямагата за първи път беше регистриран тази година при 14-годишно момче от София. Според проф. Тодор Кантарджиев, национален конслутант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести, грипът е от група Б и е аналог на включения във ваксините за сезон 2017/2018.
За лечение на грипните вируси се използват противогрипни препарати, но те са ефективни само в случаите, когато грипният вирус е изолиран в първите 24 до 36 часа, след това въздействието им силно намалява. Както е известно, антибиотици при грип не се прилагат освен в случаите когато вирусната инфекция е съпроводена с бактериална, но тава трябва да прецени лекар.
Грипът има инкубационен период 1-2 дни. Той започва внезапнос висока температура, силно главоболие, мускулни болки и отпадналост. За да се предпазим от зараза, трябва да мием често ръцете си, да проветряваме помещенията и да ги почистваме. Вирус можем да пипнем и без непосредствен контакт с вирусоносители.

Общо
Грипен вирус от щама Ямагата изолиран и в Русе
Заглавие
Грипен вирус от щама Ямагата изолиран и в Русе
Описание
За да се предпазим, трябва да спазваме стриктна хигиена.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker