МедицинатаНовини

Косопадът – нормален процес или болест?

Оплешивяването може да се дължи на хормонални и ендокринни проблеми

Косопадът – нормален процес или болест?
Косопадът – нормален процес или болест?

Косопадът – нормален процес или болест? Ежедневната загуба на коса е нормална, но ако окапването се засили, а възстановяването е трудно или невъзможно, говорим за косопад и трябва да потърсим медицинска помощ. Щом забележим да ни пада косата, първото нещо, на което е редно да обърнем внимание, е колко косъма губим на ден.
Според специалистите нормално е на ден да падат до 100 косъма.
За един месец косата обикновено израства около 25 мм. Това продължава от 2-6 години, след което фоликулите са в покой и космите опадват. На тяхното място обаче се появяват нови. За безспокойство има място тогава, когато започнат да падат повече косми и то без особено усилие. Тогава е задължителен съветът с дерматолог, защото самолечението не само че може да не доведе до ефект, но и би могло да ни навреди допълнително
Кога косопадът е резултат на болестно състояние?
Ако в гребена остават над 100 косъма за деня, то става дума за заболяване. Медицинското название на болестта е алопеция, а от нея страдат 80% от мъжете и около 10-20 % от жените. Жените оплешивяват ли? Косата при жените оредява по пътя на главата, за разлика от тази на мъжете, които олисяват на темето и в областта над слепите очи. Какви са причините за косопада?
Най-честата причина е андрогенна алопеция. Заболяването се дължи на хормонален дисбаланс. Предизвиква се от повишаване на нивата на мъжките хормони. От него страда всеки втори мъж, а след критическата възраст всяка пета жена. Затова в напреднала възраст засегнатите от андрогенният косопад достигат 60-70 %.
Друга много явна причина е половият хормон Dihydrotesteron (DHT). В резултат от него обмяната на веществата се затруднява и хранителните вещества достигат по-трудно до корените на косъма.
Оплешивяването може да е в резултат от смущения в щитовидната жлеза. Косопадът е харектерен при ендокринни заболявания. При хипотиреоидизъм например, косата е разредена, суха и чуплива. Лекарите напомнят, че косопадът може да бъде и странична реакция при медикаментознато лечение на някои заболявания и състояния. Такива медикаменти са цитостатици, антикоагуланти и тиреостатични препарати.
Косопад причинен от нерационално хранене. При драстични диети или нерационално хранене, с намален белтъчен прием, се забелязва, че космите стават сухи, чупливи, и дори могат частично да загубят пигмента си. Храненето оказва влияние над състоянието на косата. Жените, които страдат от анорексия и булимия, както и подлагащите се на строги диети страдат най-силно от косопад. От храната косата си набавя така нужните й – цинк, желязо, мед, биотин и фолиева киселина. Когато тези минерали липсват, косъмът не може да се храни пълноценно и окапва.   

 Реакционен косопад – предизвиква се от силен стрес, продължителна и висока температура, кръвозагуба.
Реакционен косопад – предизвиква се от силен стрес, продължителна и висока температура, кръвозагуба.


Реакционен косопад – предизвиква се от силен стрес, продължителна и висока температура, кръвозагуба. Води до значително окапване на косата и дори до оплешивяване. Дерматолозите успокояват, че реакционният косопад е обратим и в рамките на няколко месеца косменият фуликул напълно се възстановява. При 30 % до 50% от жените след раждане се забелязва значителна загуба на коса на тя се възстановява до половин година след това.
Травматичен косопад – дължи се на физическо нараняване или третиране с бои и други препарати, често използване на сешуари на висока температура. Специалистите предупреждават, че високата температура разрушава структурата на косъма и трайно го уврежда. Добрата новина е, че този вид косопад се лекува, след като причинителят се отстрани.
Медикаментозен косопад- някои лекарства могат да предизвикат косопад. Такива са медикаменти с високо съдържание на синтетичния хормон гестаген. Косопадът може да се дължи още на ниски количества на мазнините в кръвта при хора, които страдат от високо кръвно налягане.
Как да спрем косопада? Процесът на олисяване на косата може да се спре чрез тинктури с кортизол. Когато те не са достатъчни да въздействат, се преминава към имунна терапия. Хапчета за метаболизъм спират косопада. Универсални лекарства и съвети против косопад обаче няма. Важно е преди всичко да се установи причината за проблема, а това може да направи само специалист. Иначе съвременната медицина разполага с редица препарати, които са в състояние да предпазят косъма от разрушаване, стига лечението да започне навреме. Ако косопадът обаче е генетичен, тогава няма друг начин освен присаждане на фоликули.
Най-важното, което трябва да знаем за здрава и красива коса е: спокойствие, приятни емоции и разнообразно хранене, в което доминират пресните плодове и зеленчуци, млякото, пълнозърнестите продукти, ядките. Ако в организма има сериозен недостиг на минерали и витамини, те могат да бъдат добавени с хранителни добавки. Очаквайте информация за положителното въздействие на някои билки върху косата.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker