Новини

Хеликоптери за спешна медицинска помощ купуват с 20 млн. лева от ОП “Региони в растеж”

По същата програма ремонтират спешните центрове в страната и купуват 400 нови линейки

Близо 20 млн.лв. ще бъдат отпуснати по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за доставка на хеликоптери за реакция при спешни медицински случаи и кризи. Управляващият орган на оперативната програма одобри проектното предложение на Министерство на здравеопазването. 

С реализирането на проекта за първи път в страната ще бъде въведена 24-часова услуга по осигуряването на въздушен транспорт на пациенти в спешни състояния до приемно лечебно заведение, както и за нуждите на трансплантацията в страната.

За целта освен въздушни линейки ще бъде закупено необходимото медицинско оборудване и електронни системи за комуникация и управление. Ще се осигури и необходимото обучение на екипажа и на медицинските екипи за работа във въздуха.

С осигуряването на съвременни санитарни превозни средства за транспорт по въздух ще се даде шанс за спешен достъп до високоспециализирана медицинска помощ. По този начин се гарантира навременната диагностика, наблюдение и лечение в случаите, когато за осъществяването на наземен транспорт са необходими повече от 30 минути. Това ще помогне в значителна степен за спасяването на живота на пациенти в критично състояние, както и ще повиши капацитета за реакция при възникване на бедствия, аварии или катастрофи.

Реализацията на проекта е част от политиката за обновяване и окомплектоване на системата на спешна помощ. В момента с  финансиране отново по ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 се изпълнява и голям проект за ремонт на всичките спешни центрове в страната и доставка на 400 нови линейки. 

Общо
Хеликоптери за спешна медицинска помощ купуват с 20 млн. лева от ОП “Региони в растеж”
Заглавие
Хеликоптери за спешна медицинска помощ купуват с 20 млн. лева от ОП “Региони в растеж”
Описание
По същата програма ремонтират спешните центрове в страната и купуват 400 нови линейки.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker