Новини

Химиоемболизацията удължава живота с 20 % на пациенти с метастази в черния дроб

При първичния чернодробен карцином химиоемболизацията е най-доброто

МБАЛ „Медика- Русе” разработва специализиран сайт, който ще информира пациентите за ефективността на артериалната хемоемболизация при лечението на различни туморни заболявания.
МБАЛ „Медика- Русе” разработва специализиран сайт, който ще информира пациентите за ефективността на артериалната хемоемболизация при лечението на различни туморни заболявания.

МБАЛ „Медика- Русе” разработва специализиран сайт, който ще информира пациентите за ефективността на артериалната хемоемболизация при лечението на различни туморни заболявания. Този метод е ефективен и при пациенти с колоректален рак с чернодробни метастази или с първичен карцином на черния дроб, заявиха вчера доц. д-р Елисавета Вълчева и д-р Кристиян Иванов от МБАЛ „Медика-Русе” , които започват да прилагат тази интервенция в сътрудничество с Комплексния онкологичен център в дунавския град.
Данните сочели, че този метод увеличава преживяемостта при наличие на метастази в черния дроб с около 20 %. При първичния чернодробен карцином химиоемболизацията е най-доброто, ако е хванат навреме, би могло да се стигне и до пълно излекуване, коментира д-р Кристиян Иванов.
За модерния метод и за сътрудничеството между двете лечебни заведения „Здраве да е” вече информира читателите си. На прескоференция вчера обаче медиците споделиха, че амбицията им е да направят този метод и начин на работа медицинска практика, а подходящите за тази интервенция пациенти рутинно да бъдат насочвани към нея. Преценката за емболизация ще се прави от мултидисциплинарен екип съгласно международните критерии, каза доц. д-р Вълчева. Бившата шефка на отделението по образна диагностика на Националната кардиологична болница бе категорична, че в този случай е важно всички специалисти да говорят на един език и да не се отклоняват от приетите вече стандарти. Затова вчера методът беше презентиран и пред лекари от Онкологичния център. Това е сериозна крачка към комплексното лечение, което ще гарантира по-ефективно здравеопазване.
Емболизацията представлява минимално инвазивна нехирургична процедура, при която се извършва селективно запушване на кръвоносни съдове. По този начин се прекратява кръвотока до съответната област, която се кръвоснабдява от съда. Методът се прилага за лечение на съдови малформации, а при тумори се добавя и химиотерапевтично лекарство през кръвоносния съд директно в изменените клетки. Така се постига двоен ефект- от една страна, лекарството с висока концентрация „стреля от упор” в първичния тумор или неговите метастази, а от друга, запушеният кръвоносен съд не позволява на туморните клетки да се хранят и ги „уморяват от глад”- обясни на популярен език д-р Камен Кожухаров, директор на КОЦ- Русе. В резултат образуванието намалява размера си или пък спира да расте, което позволява да се пристъпи и към хирургична намеса, каквато преди това заради големината или локализацията на тумора. Медиците казват, че в някои случаи може да се стигне и до напълно изчезване на тумора. Разбира се, не всички пациенти са подходящи за емболизация, например при тези с общо влошено състояние могат да се получат усложнения.
„Проследихме състоянието на пациентите с колоректален рак и метастази в черния дроб близо две години след лечението при нас. При всички имаше намаляване на метастазите, както и видимо подобрение на здравословното им състояние”, допълва д-р Иванов. Впрочем и световната практика показва добри резултати – намаляване на прогресията на заболяването и повишаване на преживяемостта.
Прогнозата е най-добра, когато става дума за раннен стадий на заболяването. Д-р Кожухаров сподели, че при рака на гърдата, простата и шийката на матката, тъй като има скринингови и профилактични програми, Русе може да се похвали с добри резултати в диагностиката – в 75 % от случаите тези видове тумори се откривали в първи и втори стадий, което било световен стандарт. При колоректален рак най-често разсейките са в черния дроб, тъй като той е органът, който чисти артериалната кръв от токсините, а се храни през порталната вена, обясни още д-р Кожухаров.
До преди 3 години цената на емболизацията е била 7-8 хил. лева, сега тя е паднала почти двойно. Към този момент методът не се финансира от Здравната каса, но лекарите се надяват и това да се случи, в обозримо бъдеще най-малкото да се поемат някои консумативи. Според доц. Елисавета Вълчева към момента не може да се каже колко точно ще струва емболизацията при пациенти с колоректален рак с метастази в черния дроб, защото това зависи от сложността на интервенцията.

Общо
Химиоемболизацията удължава живота с 20 % на пациенти с метастази в черния дроб
Заглавие
Химиоемболизацията удължава живота с 20 % на пациенти с метастази в черния дроб
Описание
При първичния чернодробен карцином химиоемболизацията е най-доброто
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker