НовиниХранене и спорт

Конната езда – спортът, който лекува

Хипотерапията помага на хора с различни заболявания

Понитата на Хиподрума в Русе са дружелюбни и харесват децата
Понитата на Хиподрума в Русе са дружелюбни и харесват децата

Язденето на кон може да бъде изключително полезно не само за тялото, но и за ума на човек. Ездата доказано подобрява дишането и циркулацията на кръвта. Това, с което се отличава е позата –изправена стойка върху гърба на коня за дълги периоди от време. Освен че това предпазва от гръбначни изкривявания, увеличава подвижността на ставите и засилва мощта на целия гръб, това усилие подобрява баланса и координацията на яздещия, който трябва непрекъснато да следи движението на коня и да е готов да реагира.

Ритмичният ход на коня стяга или отпуска няколко мускулни групи, особено тазови и гръбни. При по-бързо движение се натоварва най-вече четириглавия бедрен мускул – най-масивният мускул в човешкото тяло, който е в състояние да изгори повече калории при езда, отколкото при тичане.

Конят е голямо и силно животно и за да е успешен, ездачът трябва да упражнява контрол и умения, с които да го държи подчинен. Постигането на контрол над подобно масивно животно вдъхва огромни дози самоувереност и самочувствие – два психологични аспекта на менталното здраве, без които човек неминуемо страда в социалната среда.

И малки, и големи релаксират при кончетата
И малки, и големи релаксират при кончетата

Все по-често конни разходки се препоръчват дори с медицински цели – доказано понижават стреса, освобождават напрежението и поставят ездача в среда, в която е необходимо постоянно да усъвършенства своите баланс и координация. Тази активност е забавен начин да се упражняват тялото и ума.

Всъщност това, че животните са способни да оказват положително въздействие върху здравето на човека, съвсем не е новост. Още през 5 в. пр. Хр. Хипократ говорил за ползата от общуването с коне и лечебната езда. В своите съчинения той дори отбелязва, че освен общоукрепващ ефект от язденето се наблюдава и психологически. Бащата на медицината съветвал меланхолиците по-често да яздят, тъй като ездата освобождава човека от „тъмните мисли” и предизвиква яснота и веселие.
Основател на лечението с помощта на коне, известно като хипотерапия, е френският лекар и психолог Ю. Лалери. Той използвал този метод, за да помогне на болните да достигнат двигателна и психическа независимост и в бъдеще сами да преодоляват житейските проблеми.

Конната езда е спорт, който развива и ума
Конната езда е спорт, който развива и ума

Хипотерапията позволява на децата и на възрастните да се справят с тежки заболявания като детски церебрален паралич, полиомиелит, поражения на органите на чувствата, загуба на слуха или зрението, склерозата, загуба на слуха или зрението, склероза, мускулна дистрофия, шизофрения, епилепсия, аутизъм. Лечението с коне помага и при умствена изостаналост, различни смущения в социалната адаптация и поведенчески проблеми, неврози, психози, задържане на психическото развитие, използва се в следоперативната рехабилитация и в много други случаи.
Световната здравна организация отдавна е признала, че хипотерапията действително облекчава живота на децата-инвалиди и техните родители. Това е може би единственото лечение, при което пациентът може и да не се досеща за това, че се лекува, в резултат на което намалява вероятността от възникване на съпротива, физическото усещане от позицията на ездача, намиращ се над земята, създава ефект на победител. Освен това по време на язденето протича естествен масаж на тялото. И нещо също много важно – лечението с коне е безмедикаментозно, то няма странични ефекти.

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker