Новини

„Горещи точки в педиатрията“ събра медици от цялата страна

Присъстват ръководители на катедри и хабилитирани преподаватели от петте медицински университета в България

Педиатри от цялата страна се включиха в единадесетото издание Научно-практическата конференция „Горещи точки в педиатрията“.
Медици – педиатри от цялата страна се включиха в единадесетото издание Научно-практическата конференция „Горещи точки в педиатрията“.

Педиатри от цялата страна се включиха в единадесетото издание Научно-практическата конференция „Горещи точки в педиатрията“. Организатори са Русенският университет, Съюз на учените – Русе, Катедра „Педиатрия“ на Медицински университет-Варна и МБАЛ-Русе. Събитието се провежда в Канев Център на Русенския университет. Паралелно с пленарните доклади и дискусиите във фоайето на залата се представят най-актуалните продукти на фармацевтичните компании.
Ректорът на висшето учебно заведение чл.-кор. проф. Христо Белоев откри конференцията. Присъстваха още зам. областният управител Станимир Станчев и председателят на Българската педиатрична асоциация, проф. Владимир Пилософ. Председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, д-р Даниела Дариткова, изпрати поздравителен адрес, в който благодари на колегите си за отдадеността им към професията и грижата за най-малките пациенти, и пожела успех на конференцията.
Беседата „Горещи точки в педиатрията“ е едно от събитията, които събират стотици медици от цялата страна за споделяне на опит и добри практики. Тази година участниците са между 350 и 400, педиатри и общопрактикуващи лекари, от Русе, Плевен, София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Шумен, Разград, Силистра, Търговище, Велико Търново, Габрово, Добрич. Ще присъстват ръководители на катедри и хабилитирани преподаватели от петте медицински университета в България.
В началото на форума ректорът, чл.-кор. проф. Христо Белоев, изрази удовлетворението си, че в Русенския университет ще се разискват въпроси за опазването на детското здраве от професионалисти от цялата страна и изказа благодарност на организаторите – Съюзът на учените – Русе, Катедра „Педиатрия“ на Медицински университет-Варна и МБАЛ-Русе.
Председателят на Българската педиатрична асоциация, проф. Владимир Пилософ, сподели идеята към Управителния съвет на Българската педиатрична асоциация да бъде създаден консултативен съвет от хора, които са ангажирани в детското здравеопазване.
Първата тема, която беше разисквана на конференцията, беше представянето на проекта „Чуй детето – приятелско към детето правосъдие”, дело на Института по социални дейности и практики. Той има за цел да подобри ситуацията на децата, жертви или свидетели на насилие, като се прави индивидуална оценка на специфичните им потребности.
Доц. Димитър Калайков говори за проблемите при работа с клиничните пътеки в педиатрията и направи анализ на грешките и неудачите в педиатричната практика чрез проверките на медицинския одит. В заключение секретарят на Българската педиатрична асоциация заяви, че най-порочното е, че доходите на лечебните заведения зависят от количеството преминали болни пациенти и никак от качеството и тежестта на работата. Явен е и конфликтът между интересите на обществото за повече здраве и интересите на лечебните заведения за повече и по-сериозно болни. Всъщност това е една система с напълно погрешна философия.
Традиционно през годините на форума в Русе гостува проф. Ласло Сиони от Будапеща, един от водещите европейски и световни педиатри, хепатолог и трансплантолог. Тази година той е възпрепятстван да присъства физически на събитието, но ще отправи приветствие онлайн.

Общо
„Горещи точки в педиатрията“ събра медици от цялата страна
Заглавие
„Горещи точки в педиатрията“ събра медици от цялата страна
Описание
Присъстват ръководители на катедри и хабилитирани преподаватели от петте медицински университета в България.
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker