Новини

Храненето – един от ключовете за здравето на мозъка

Средиземноморската диета в най-голяма степен предпазва мозъка от заболявания

В Европа разходите за лечение на мозъчните заболявания са приблизително 800 млрд. лева годишно и представляват една трета от всички разходи за здравеопазване.
За здравето на мозъка учените са открили 4 ключа и сега ние ще се спрем на един от тях – храненето.

Мозъчните заболявания са чести и причиняват инвалидност и промяна в качеството на живот, както на пациентите, така и на техните близки. Те имат огромна финансова и социална тежест. Например в Европа разходите за лечение на мозъчните заболявания са приблизително 800 млрд. лева годишно и представляват една трета от всички разходи за здравеопазване. По тази причина е изключително важна профилактиката на този вид заболявания. За здравето на мозъка учените са открили 4 ключа и сега ние ще се спрем на един от тях – храненето.

Ролята на храненето за запазване на здравето на мозъка
То е обект на дългогодишни изследвания, които показват огромното значение на полиненаситените мастни киселини. За да си ги набавим, трябва да консумираме рибо, плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, зехтин, червено вино – основните съставки на Средиземноморската диета. Придържането към нея има значение за ендотелната функция на мозъка, плазмения антиоксидантен капацитет, намаляване на инсулиновото съпротивление, които допринасят за превенция на инсулта, невродегенеративните разстройства, метаболитен синдром и др.
Наблюденията върху хора, които спазват Средиземноморската диета показват, че тя се свърза с намаляване на общата смъртност , на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, смъртността от рак. Най-голямо положително влияние този вид хранене показало върху заболяванията Паркинсон и Алцхаймер. След продължителни изследвания учените са категорични, че пълнозърнестите храни, плодовете и зеленчуците, млякото и ядките влияят благотворно на организма и се свързват с по-нисък риск от инсулт. Приемът на 5 и повече порции на ден плодове и зеленчуци действа протективно на мозъка и може да намали значително броя на ударите.
Рибата и чесънът в полза на мозъка
Дълговерижните полиненаситени мастни киселини, ейкозапентаноевата киселина, докозапентаеновата киселина, докозахексаенова киселина в рибата са основни фактори, отговорни за кардиозащитата и превенцията на мозъчните заболявания. Рибата е отличен източник на протеини с нисконаситени мазнини, на важни микроелементи, аминокиселини. Поради антитромбоцитната характуристика на ненаситевите мастни киселини, то тяхната консумация предпазва най-вече от исхемичен, а не от хеморагичен инсулт, обясняват лекарите. Освен това те влияят върху по-доброто качество на бялото мозъчно вещество. Изследвания са установили, че е препоръчително да се консумира риба, предимно мазна, поне 2 пъти седмично.
Освен вече изтъкнатите ползи, учените обръщат внимание, че мазните риби могат да намалят LDL холестерола, тъй наречения лош холестерол, и триглицеридите, като същевременно увеличат добрия холестерол, ако се консумират 2-3 пъти седмично. Така че интелигентното решение за вашата кухня, е: сьомга, риба тон, скумрия, сардини и херинга. Освен това Омега-3 мастните киселини в рибата може да помогнат за защита на сърцето.
Специалистите препоръчват да включим в диетата си и чесън. Чесънът е изключителен с това, че може да помогне за предотвратяване на окисляването на LDL холестерола. Изследване, публикувано в Nutrition през 2001 г. отбелязва, че лютивият и миризлив зеленчук може да помогне за предотвратяване атеросклероза или втвърдяване на артериите, предизвикани от натрупването на плаки, следствие на повишено LDL окисление.
Зелен и черен чай като протектори
Ако пием по 3 чаши дневно зелен или черен чай, можем да се надяваме на по-нисък рис от инсулт – с 21 % по-нисък, отколкото при хората, които пият само по една чаша дневно чай, уверяват учените. И двата вида чай показват ефекти върху васкуларната и ендоделната функция.
Витамин С понижава риска от инсулт, категорични са още изследванията. При възрастни мъже била установена по-малка прогресия на стесняването на каротидната артерия. Витамин С е силен антиоксидант, така че той се справя със свободните радикали, които увреждат клетките и водят до възпаления, съответно натрупване на плаки в кръвоносните съдове. Силни антиоксиданти са също витамините В, Д и Е. Смята се, че има пряка връзка върху когнитивните функции на мозъка и нивата на витамин Е.
Какао, шоколад и риска от инсулт
Смята се, че по-рядко получават удар хората, които ядат шоколад. Изследователи твърдят, че при консумация на 50 гр. шоколад седмично, с 22% намалява риска от инсулт. Това се обяснява с въздействието на флавоноидите. Учените обясняват, че флавоноидите намаляват кръвното налягане и възпаленията, увеличават добрия холестерол и намаляват окислението на лошия. Липопротеините с ниска плътност са най-голямата заплаха за инфаркт и инсулт, така че се препоръчва намаляването на лошия холестерол под 100 милиграма на децилитър.
Дебатът за ползата от какаото и шоколада обаче продължава. Все пак трябва да се има предвид, че когото се говори за ползата от тях, е важно не само количеството и качеството. Най-ефективни са суровите какаови зърна, а шоколадът трябва да е черен с високо какаово съдържание и с ниско съдържание на захар. Специалистите изтъкват, че млякото намалява антиоксидантните свойства на шоколада.

Очаквайте продължение.

Общо
Храненето – един от ключовете за здравето на мозъка
Заглавие
Храненето – един от ключовете за здравето на мозъка
Описание
Приемът на 5 и повече порции на ден плодове и зеленчуци действа протективно на мозъка и може да намали значително броя на ударите.
Автор
Публикувано от
Здраве да е

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker