Новини

Храни, които трябва да избягвате: Сироп с високо съдържание на фруктоза

Царевичният сироп е продукт с високо съдържание на фруктоза, създаден от човека, който се произвежда чрез използване на ензими за  извличане на захар от запасите на царевицата. Този подсладител трябва да се избягва, тъй като е свързан с различни заболявания, включително затлъстяване, сърдечно – съдови заболявания, дисбаланси на кръвната захар, диабет, мастен черен дроб, чернодробна недостатъчност, синдром на пропускливите черва, хипертония, повишени нива на LDL / лош холестерол, потискане на имунната система, деменция и рак. Да не говорим, че всъщност може да повреди и ДНК – то ни.

В много продукти използват царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, защото е едновременно по – евтин и по – сладък от захарта от захарна тръстика. Високо рафинираната тръстикова захар е достатъчно лоша, но   високото съдържание на фруктозния царевичен сироп доставя промяна, която бързо навлиза в кръвния поток, причинявайки повишаване на кръвната захар  и бързо отделяне на инсулин. Това от своя страна води до увеличаване на апетита и тенденция към наддаване на тегло и затлъстяване във времето.

Захарта, която повечето хора държат в килера у дома, е захарозата. Тя представлява 50 % глюкоза и 50 % фруктоза – молекулите се държат заедно чрез химическа връзка. Тази връзка създава устойчивост и затруднява метаболизма на човешкото тяло.

Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза е 55 % фруктоза и 45 % глюкоза. Това може да изглежда като съвсем малка разлика, но няма химическа връзка, която да държи молекулата заедно, което позволява на тялото много по – лесно да метаболизира – оттук и гореспоменатото повишаване на кръвната захар.  

93 % от царевицата, произведена в САЩ е генетично модифицирана, така че ако се консумира царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, най – вероятно това е ГМО продукт. Едно проучване установява, че има живак в над половината взети проби на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза.

Най – лесният начин да избегнете използването на този тип сироп е да избягвате газираните напитки и захарните напитки. ( Не, това не означава, че можете да пиете диетична кола или сода, тъй като те съдържат аспартам или други токсични изкуствени подсладители.) Обикновено е най – добре да не „пиете калориите си“, но ако случайно искате да изпиете нещо разхладително или ви почерпят, има напитки, които не съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или изкуствени подсладители – Pepsi, Mountain Dew и Sierra Mist всички предлагат напитки „направени с истинска захар“. Snapple не съдържа царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и а сайтът на Huffington Post дава още идеи – Hansen’s, Blue Sky и Izze. (Тук отново говорим за случайна почерпка, а не за редовна консумация.)

Потребителите са станали по – образовани за опасностите от царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, някои фирми от хранително – вкусовата промишленост  пробягват до промяна на името, което е изписана но етикета на храните. Ако видите Fructose или HFCS-90 преминете към следващия продукт, тъй като и двете показват наличие на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Фактът, че те всъщност крият тази съставка, ви подсказва всичко, което трябва да знаете.

Други храни, които съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, са бонбоните, замразените десерти, захаросаните плодове, хляб, баровете с гранола, йогурта, крекери, зърнените закуски с мюсли, сладолед и подправки и сосове  (т.е. кетчуп и сос бърбекю). Други храни, които изненадващо могат да съдържат този подсладител, са фъстъченото масло, деликатесното месо, овесената каша, ябълков сос, супи от консерви, консервирани домати и дори извара.

Това подчертава важността на четенето на етикети  на храни – знайте с какво храните тялото си!

Общо
Храни, които трябва да избягвате: Сироп с високо съдържание на фруктоза
Заглавие
Храни, които трябва да избягвате: Сироп с високо съдържание на фруктоза
Описание
В много продукти използват царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, защото е едновременно по – евтин и по – сладък от захарта от захарна тръстика.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker