Новини

Има ли връзка между храненето на бебетата и алергиите

Изследванията, които се стремят да разберат дали избягването на ранното въвеждане на алергенни храни намалява хранителната алергия

Нови изследвания обаче са на път да отрекат тази „мантра“ с мотива, че това може да бъде причина в по-късна възраст те да развият алергии.
Кога трябва бебетата да започнат да ядат твърда храна? Въпросът е много актуален, тъй като напоследък все повече млади майки следват указания, популярни в САЩ и Великобритания, според които до 6-месечна възраст децата трябва само да бъдат кърмени.

Кога трябва бебетата да започнат да ядат твърда храна? Въпросът е много актуален, тъй като напоследък все повече млади майки следват указания, популярни в САЩ и Великобритания, според които до 6-месечна възраст децата трябва само да бъдат кърмени. Нови изследвания обаче са на път да отрекат тази „мантра“ с мотива, че това може да бъде причина в по-късна възраст те да развият алергии.

Препоръката бебетата да получават първата твърда храна едва след 6-ия месец се налага преди години от Световната здравна организация. В резултат в САЩ и Обединеното кралство започват да съветват родителите да отложат захранването.
Изследване на специалисти от Университета в Манитоба в Уинипег, Канада, публикувано в Canadian Medical Association Journal, е на път да опровергае схващането, че късното захранване е начин да се предотвратят алергиите сред децата. Напротив, според изследователите най-добрият начин да се предотврати алергията към фъстъци, е те да се дават на бебетата още след четвъртия месец.
Няколко вида изследвания също предполагат, че би било полезно за пеленачетата от същата възраст да опитват жито, яйца и краве мляко от същата възраст, тъй забавянето може да предизвика анемия заради липсата на желязо в кърмата.
Време за промяна?
Една от критиките към отношението на СЗО за шестте месеца е, че то се отнася по-скоро за развиващите се страни, където за бебетата, които са кърмени по-дълго, е по-малко вероятно да бъдат изложени на замърсена вода.
Днес по всичко изглежда, че научното мислене се е променило. Например до скоро бременните жени зад Океана са съветвани да не ядат фъстъци, докато през 2013 година учени не стигнали до извода, че това по-скоро увеличава риска техните бебета да развият алергия към фъстъци.
Напоследък различни експертни групи дават различни от досегашното становище мнения.


Европейският орган за безопасност на храните твърди, че отбиването след 4-ия месец е добре. Британската диетична асоциация пък казва, че родителите трябва да се стремят детето до 6-ия месец да се храни само с кърма, но все пак да се доверят на собствената си преценка, защото различните деца имат различни потребности. Във Великобритания информационната брошура, която правителството все още разпространява за храненето на бебетата, препоръчва майките да кърмят до 6-ия месец. Там се посочва още, че ако родителите решат да въведат по-рано някои храни, трябва да имат предвид кои от тях предизвикват алергии: всички на база пшеница и други продукти, съдържащи глутен, яйца, риба, ракообразни, ядки и семена.
Изследванията, които се стремят да разберат дали избягването на ранното въвеждане на алергенни храни намалява хранителната алергия, показват противоречиви резултати. На все повече учени започват да подкрепят теорията, че многократно излагане на имунната система в ранна възраст на алергенни храни по орален път, учи тялото да привиква с нея и в по-късна възраст да се избягва развитие алергия.
От 1970 г. алергиите в Обединеното кралство са се увеличили значително. Проучване в Южен Уелс е установило, че от 1973 до 1988 г. заболяванията от астма и екзема са се утроили. Две последователни проучвания на остров Уайт, предприети през 1989 г. и след това 1994-1996 показват удвояване на алергиите към фъстъци. Според изследователите този ръст съвпада до голяма степен с практиката за късно въвеждане на твърда храна в менюто на пеленачетата.
Дали това е така наистина, предстои да се разбере от настоящо проучване, в което участват 1303 души. Във всеки случай е добре да се знае, че до преди доклада на Световната здравна организация обичайно бебетата са започвали да опитват домашна храна още от 4-ия месец.

New Scientist
https://www.eatstudy.co.uk/

Общо
Има ли връзка между храненето на бебетата и алергиите
Заглавие
Има ли връзка между храненето на бебетата и алергиите
Описание
Изследванията, които се стремят да разберат дали избягването на ранното въвеждане на алергенни храни намалява хранителната алергия.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker