МедицинатаНовини

В Русе отбелязват Европейския ден на донорството

1024 българи чакат трансплантация, най-много се нуждаят от бъбрек

256902_673_354
12 октомври – Европейски ден на донорството

Информационния център „Европа директно” и Медицински център „Репродуктивно здраве д-р Щерев“ – Русе ще отбележат съвместно Европейския ден на донорството.  На 11 октомври от 10 до 13 часа всички, които се вълнуват от темата могат да посетят „Европа директно” в „Роял сити център”, ет. 3. За участниците в кампанията са осигурени печатни и видео материали и консултации с лекар.
По традиция Европейският ден на донорството  се отбелязва на 12 октомври. В България в продължение на седем дни  от 7 до 13 октомври тече седмицата на донорството. Кампанията включва поредица събития, както в столицата, така и в градовете Плевен, Сливен и Русе.

Целта на тази кампания е да повиши информираността за донорството като личен избор и предпоставка за развитие на успешна национална програма, благодарение на която да бъде реализирана адекватна медицинска грижа за нуждаещите се от трансплантация пациенти.

donorstvo-big
12 октомври е Европейски ден на донорството

В България от животоспасяваща трансплантация на орган имат нужда 1024 души, сред които най-голям е броят на пациентите, нуждаещи се от бъбрек – 938 човека. От сърце нужда имат 33 души, от черен дроб 47 души, от тънко черво един човек и от бял дроб шест човека. За трансплантация на стволови клетки чакат около 1000 души, около 500 чакат за очна роговица.

Няколко хиляди човека в България разчитат на животоспасяваща трансплантация на органи и тъкани, а миналата година имаше едва 2 донорски ситуации. Една от основните причини за това печално положение е масовият отказ на семейството да дари органите на починалия си близък: 80% от случаите на мозъчна смърт миналата година не са довели до трансплантации поради недоверието на хората.

България има много голям проблем също с живото донорство на стволови клетки. Едва 1000 души са се записали в Националния регистър, което прави шансовете на около 1000 пациента да намерят съвместим донор за трансплантация на стволови клетки много малки. Регистрацията отнема минимални усилия, а самият процес на донорство, ако се наложи някой нуждаещ се да бъде спасен, е безболезнен и пълното възстановяване е въпрос на дни.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker