Новини

В Русе изследват безплатно за СПИН, раздават и презервативи

Акцията е посветена на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН

1 декември е Световен ден за борба срещу СПИН
1 декември е Световен ден за борба срещу СПИН

Доброволци ще раздават презервативи на 27 ноември в Русе. Акцията е посветена на 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. В сряда ще се проведат редица инициативи, които са част от националната кампания на Министерство на здравеопазването. Тази година тя преминава под мотото „Животът е безценен!“. Адресирана е предимно към младите хора на България, с цел да популяризира безопасното за здравето сексуално поведение, употребата на презервативи и толерантното отношение към хората, живеещи с ХИВ/СПИН.

На 27 ноември доброволци от младежкия клуб ”Домино” към Сдружение ”Център Динамика” ще разпространяват информационни материали, презервативи и червени лентички. Организатори на кампанията са неправителствени организации – Сдружение „Център Динамика“, Сдружение „Здравеопазване и превенция на хора в риск“, Български червен кръст – Русе, Регионална здравна инспекция – Русе със съдействието на Община Русе. От 15.30 във фоайето на Пленарна зала на Общината ще бъдат съобщени актуални данни и ще бъде официално открита кампанията. На място ще има и кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН. В 17.30 ч. в Пленарна зала ще започне концертът, посветен на Световния ден за борба със СПИН.

Според данни на Европейския център за контрол на заболяванията през 2011 г. честотата на новите случаи с ХИВ в страните от Европейския съюз е средно 5.7 случая на 100 000 население. За България честотата на новите случаи с ХИВ е 2.7 случая на 100 000. Инициативите за тестване за ХИВ целят да фокусират общественото внимание към отговорното сексуално поведение, употребата на презервативи и значимостта на това всеки да узнае навреме своя ХИВ статус като грижа за собственото здраве и това на партньора. В България към 14.11.2013 г. официално в Министерство на здравеопазването са регистрирани общо 1809  ХИВ-позитивни.

Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker