Новини

Повишава се броят на децата с летни вируси, лекувани в „Медика експерт”

Повишава се броят на децата с летни вируси, лекувани в „Медика експерт”
Повишава се броят на децата с летни вируси, лекувани в „Медика експерт”

Завишение на болните деца със стомашно-чревни заболявания и летни вируси и диарии отчитат през последните седмици педиатрите от Медицински център „Медика Експерт”. Редица са причините за многото болни деца, но една от тях е сезонността, коментира д-р Венета Немецова. Тя, и още двама специалисти с дългогодишни педиатрични практики – д-р Галя Андреева и д-р Веска Христова, преглеждат малките пациенти, доведени от техните родители в „Медика”.

Центърът има сключен договор с НЗОК, а при специалистите могат да идват деца, на които е издадено направление за педиатър или такива, които са дошли на свободен прием. Педиатричният кабинет работи всеки ден от 8 до 18 часа, с прекъсване на обед, а график се изнася всяка седмица в Стоматологичната поликлиника, където се намира кабинета.
„Традиционни за този сезон са инфекциозните гастро-ентероколити, предизвикани от вирусни или бактериални причинители. За радост, последните, към които спадат салмонелозата и коли-ентеритите са по-рядко регистрирани. При тях заразата идва от храни, които са недобре обработени или са развалени – сладоледи, млека и т.н.”, коментира д-р Немецова.
Тя допълни, че вторият фактор за зачестилите заболявания на малчуганите е събирането в колективи на деца и обмяната на инфекции, както и ползването на детски басейни, където водата е обработвана с дезинфекционни препарати, но е възможно да бъде и с по-високо микробно число на бактерии. Не на последно място влияние оказва рязката смяна на климата – море, планина, което е стресиращо за детския организъм. Избраната от семейството почивка води и до смяна на здравословния хранителен режим, тъй като домашната храна се замества от такава, приготвена в заведение, където родителите няма как да са сигурни, че примерно картофките, са пържени в чиста мазнина. Понякога продуктите са с неясно качество и обработка.
„Всички тези фактори допринасят за по-високата заболеваемост. Най-уязвими са кърмачетата, следват децата в градинска възраст. По-големите момичета и момчета вече имат достатъчно изграден имунитет, което донякъде успява да ги предпази. Лошото е, че при по-малките деца често може да се стигне до усложнения”, допълва д-р Венета Немецова.
Тя поясни, че заболяването започва най-често с повишена температура и стомашно-чревен дискомфорт, изразяващ се в гадене, повръщане, коремни болки, разстройство и обезводняване. Детето губи апетит, не иска да приема храна и течности, или ако все пак пие такива, те не са в необходимото количество за топлите летни дни. В съчетание с повишената температура може да настъпят усложнения. Затова е добре да се потърси незабавна консултация със специалист – педиатър. При бързо обезводняване на организма може да се наложи настаняване на детето в болница, където то да бъде поставено на системи и да му бъде назначено антибиотично лечение.
За да бъдете поне частично спокойни тръгвайки на път, в багажа е добре да имате чанта с най-необходимите лекарствени препарати, за да помогнете на първо време на детето си, ако то се разболее, съветват педиатрите от МЦ „Медика Експерт”. Сред тях трябва да има препарат за сваляне на температура – свещички или сиропче, препарат против повръщане, прахче за сгъстяване на изпражненията, както и пробиотик за подобряване на чревната флора.
Освен медикаментите, изключително важен е и диетичният хранителен режим, който трябва да спазва болното дете, за да се храни и оводнява адекватно. Необходимо е да приема течности – вода или леко подсладена такава с малко лимон. Тя трябва да се дава на често и в малки дози, тъй като изпито голямо количество течност наведнъж може да предизвика отново повръщане.
При диария и повръщане не е препоръчително да се дават нектари и сокове, тъй като те допълнително натоварват и раздразват коремчето. От менюто на малчуганите трябва да се изключат и храни, които могат да увеличат газовете и да засилят диарията – сладкиши, плодове, зеленчуци, шоколад, бисквити и сладолед.
Основно се залага на препечен хляб със сирене, картофи и ориз. За кърмачетата има формули диетични адаптирани млека и каши.
При посещение в детския кабинет след лекарския преглед на болното дете следва подробно обсъждане с родителите състоянието на детето, лечението и хранителния режим, които то трябва да спазва. Децата с направления, които идват при нас, преминават през контролен преглед в ден и час, назначени от педиатъра, който е запознат със състоянието на детето. Ако състоянието му е тежко, даваме направление за настаняване в детско или инфекциозно отделение, коментира д-р Немецова.
Тя допълни, че през летния сезон не спират и инфекциите на горните дихателни пътища. Заради силното слънце пък, имало случаи на деца, които се обриват от жегата.

Общо
Повишава се броят на децата с летни вируси, лекувани в „Медика експерт”
Заглавие
Повишава се броят на децата с летни вируси, лекувани в „Медика експерт”
Описание
Завишение на болните деца със стомашно-чревни заболявания и летни вируси и диарии отчитат през последните седмици педиатрите от Медицински център „Медика Експерт”
Автор
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker