Новини

Иновативна швейцарска терапия с коне за първи път в Русе

Животните помагат на деца с увреждания да развият потенциала си

Коне терапия.
Мартин е едно от петте деца, които преминаха терапия с помощта на коне по швейцарски модел в базата на Клуб по конен спорт и коневъдство- Русе.

Мартин е едно от петте деца, които преминаха терапия с помощта на коне по швейцарски модел в базата на Клуб по конен спорт и коневъдство- Русе. „Хареса ми ездата, срещите със Сантяго ми помогнаха да стана емоционално стабилен в живота” – сподели момчето, което вече е влюбено в конете. Тези животни са благородни, нежни и ние трябва да внимаваме с тях, сподели още Мартин вчера по време на представянето на първия случай в България на иновативна терапия с коне, реализирана по проект, финансиран от тематичен фонд „Партньорство” в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Партньори по проекта са Клуб по конен спорт и коневъдство-Русе и Швейцарската асоциация по терапия с коне, град Берн. В продължение на 12 месеца петима треньори от русенския клуб се обучават по швейцарската програма как да помагат на хора с увреждания чрез коне. В конкретния случай всеки от тях създава тандем с кон и дете. Петте деца са подбрани от тези, които ползват социалните услуги на сдружение „Еквилибриум”. Техните родители и треньори са изключително доволни от резултатите.
„От 6 години се занимавам с коне, но швейцарският подход ми разкри един нов свят, научих много за тях, за работата с тях и за техния потенциал, с тях човек разкрива истинската си същност, защото тези животни нямат предразсъдъци и те приемат такъв какъвто си”, разкрива Искрен Гецов, един от петимата български треньори, които усвоиха швейцарския опит в терапията с коне. Той признава, че да се занимаваш с тази дейност никак не е леко, но си струва, когато видиш грейналата усмивка на лицата на децата с увреждания. Младият преводач от английски и немски толкова е запален по тази кауза, че мечтае някой ден да се посвети професионално на тази кауза. Дейвид Бисет от сдружение „Еквилибриум” също е много развълнуван от успешния проект и споделя, че терапията с коне някога била негова тайна мечта, а днес, когато я видял реализирана, мечтае започнатото да продължи.
Хипотерапията отдавна е известна и се прилага по света. С какво е по-различна швейцарската терапия? Както обяснява накратко Искрен Гецов, докато хипотерапията се ограничава в ездата и различни физически упражнения на гърба на коня в зависимост от степента на увреждане на човека, швейцарският модел изгражда една по-всеобхватна връзка – децата например се учат да водят коня, да се грижат за него, да извършват определени дейности в конюшнята. Всичко това в комплекс води до комплексно развитие на човека- емоционално, психическо, физическо, социално и интелектуално.
По проекта петимата треньори имат възможност да посетят Центъра по терапия с коне в град Берн и на място да практикуват. Онова, което най-много впечатлява Искрен, е начинът на мислене и на отношение на швейцарците към хората с увреждания. „Те правят всичко възможно да направят тези хора полезни за себе си и за обществото, дават им шанс да развият потенциала си, защото не е вярно, че хората с увреждания са безпомощни, те стават такива, когато прекалено много се грижим за тях”, казва Искрен.
Интересно е, че преди да започне терапията с децата, първо животните и треньорите минават специално обучение. Един любопитен детайл – треньорите чрез личния си опит се учат да откриват света без да го виждат, с превръзка на очи, а целта е да го направят безопасен за незрящите свои клиенти. За да получат сертификат, терапевтите в края на своето обучение разработват дипломна работа, в която описват причините и спецификата на увреждането на детето, с което работят, и предлагат план за изпълнение и оценка на терапията. Вчера всички те получиха своите документи от президента и вицепрезидента на швейцарската асоциация.
Така Русе стана първият български град, който разполага с професионално обучени и сертифицирани треньори за прилагане на швейцарската терапия с коне. Нуждаещите се хора с ментални и физически увреждания, особено деца и младежи, имат шанса да подобрят своето физическо, емоционално и ментално състояние и по този начин в различна степен според степента на уврежданията си да се интегрират в обществения живот и да станат по-самостоятелни. За майката на Мартин, например, е изключително важно, че терапията е помогнала на сина й да повиши самооценката си и да преодолее ограниченията, наложени от здравословните му проблеми.
Проектът „Конят – наш общ приятел, предизвикателство и отворена врата” вече приключи, но Клубът и треньорите вече мислят как тази социална услуга може да стигне до повече нуждаещи се.

Габриела Стефанова

Общо
Иновативна швейцарска терапия с коне за първи път в Русе
Заглавие
Иновативна швейцарска терапия с коне за първи път в Русе
Описание
Животните помагат на деца с увреждания да развият потенциала си.
Автор

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker