Новини

Иновативен метод за лечение на рак на гърдата в Александровска болница

Интраоперативното лъчелечение понижава риска от рецидиви, щади здравите тъкани

„Александровска“ е първата, която получи сертификат за експлоатация на високотехнологичното оборудване.
Иновативен метод за лечение на рак на гърдата приложиха специалисти в университетската Александровска болница, съобщиха от там.

Иновативен метод за лечение на рак на гърдата приложиха специалисти в университетската Александровска болница, съобщиха от там. При него по време на операцията се прилага лъчелечение. За да се случи това, цял екип от хирурзи, лъчетерапевт, анестезиолог, физик, рентгенолог и клиничен патолог работи под ръководството на проф. Георги Тодоров, шеф на Втора хирургия.

„По този начин се съкращава времето на лечение и то се завършва на място – по-бързо, по-удобно и по-ефективно, без да се налага пациентката отново да постъпва в болница“, обясни д-р Свилен Маслянков, специалист в Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Александровска“ и един от участниците в операцията.
Методът е подходящ при начални неметастазирали тумори на млечната жлеза. Специалистът изтъкна и другите му предимства: чрез 10–15-минутното облъчване по време на оперативната интервенция се избягва последващо продължително конвенционално лъчелечение; този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани и органи в съседство (бял дроб и сърце), тъй като се облъчва само оперативната зона и се постига по-добър локален контрол на болестта, с което се намалява рискът от локален рецидив.
„Интраоперативното лъчелечение е общоприета в световен мащаб, иновативна методика за лечение на рака на гърдата“, подчерта проф. Тодоров. Той изрази надежда, че скоро ще се въведе в рутинната клинична практика и в България, защото съчетанието на органосъхраняващата хирургия с интраоперативно лъчелечение понижава значително риска от ранни и късни рецидиви на болестта, води до понижаване на смъртността и значително снижава риска от извършване на мастектомия (премахване на гърдата) на втори етап.
Ултрамодерната „Уредба за интраоперативно kV лъчелечение“ в Клиниката по хирургия е една от топ придобивките на УМБАЛ „Александровска“. Апаратурата е осигурена през 2015 година със средства по Оперативна програма „Регионално развитие“. Към момента 4 болници в страната разполагат с подобна система, но „Александровска“ е първата, която получи сертификат за експлоатация на високотехнологичното оборудване.

Общо
Иновативен метод за лечение на рак на гърдата в Александровска болница
Заглавие
Иновативен метод за лечение на рак на гърдата в Александровска болница
Описание
Интраоперативното лъчелечение понижава риска от рецидиви, щади здравите тъкани.
Автор
Публикувано от
Здраве да е
Етикети

Подобни публикации

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker